PrzepisPuszyste placuszki twarogowe. Wystarczą tylko cztery składniki

Puszyste placuszki twarogowe. Wystarczą tylko cztery składniki

Puszyste placuszki twarogowe. Wystarczą tylko cztery składniki
Ewa
02.03.2022 21:00, aktualizacja: 20.03.2024 13:00

Placuszki twarogowe to pyszny przepis na śniadanie. Przygotowaliśmy je w nieco zdrowszej wersji, zamieniając cukier na erytrytol, a mąką pszenną na orkiszową.

Zdrowe placuszki z twarogu

Kiedy przyjdzie Ci ochota na pyszne, słodkie śniadanie, to sięgnij po ten przepis na twarogowe placuszki. Erytrytol to zdrowy słodzik, polecany dla osób, które chcą ograniczyć kalorie. Mąką orkiszowa jest za to świetnym zamiennikiem klasycznej, pszennej. Orkisz to tak naprawdę jedna z odmian pszenicy, ale jest praktycznie niemodyfikowana, przez co też zdrowsza.

Do usmażenia naszych placków wykorzystaliśmy olej kokosowy. Nie przeraź się jego ilością, bo wbrew pozorom placki nie wchłoną tak dużo tłuszczu. Możesz oczywiście usmażyć też placuszki na patelni z powłoką nieprzywierającą bez dodatku żadnego oleju. Wybór należy do Ciebie!

Placuszki na śniadanie

Placuszki z twarogu świetnie sprawdzą się na śniadanie. Podaj je z odrobiną jogurtu i ulubionymi owocami- taka uczta to coś, co kochamy! Delikatne i puszyste placki przygotujesz w kilka chwil.

Składniki

  1. 250 g twarogu półtłustego
  2. 2 jajka
  3. 2 łyżki mąki orkiszowej
  4. 1 łyżka erytrytolu
  5. olej kokosowy do smażenia

Ciasto

Przygotowanie naszych placuszków jest bardzo proste i szybkie, dzięki czemu sprawdzą się również na szybkie śniadanie na słodko.

Na kuchennym blacie postaw miskę. Wbij do niej dwa jajka i dodaj erytrytol. Zmiksuj razem te składniki, aż ładnie się połączą. Zwykle wystarczą trzy minuty na wysokich obrotach. Zamiast erytrytolu możesz użyć również ksylitol albo po prostu cukier puder.

Kiedy jajka pięknie ubiją się już na dość puszystą masę- dorzuć dwie łyżki mąki orkiszowej i pokruszony twaróg. Miksuj wszystko razem, aż składniki się połączą.

Najlepiej jeśli zarówno jajka jak i twaróg będą wyjęte wcześniej z lodówki i złapię trochę pokojową temperaturę. Jeśli jednak o tym zapomniałeś- nie martw się.

Smażenie

Kiedy masa na placki twarogowe jest już gotowa, to czas na smażenie.

Przygotuj patelnię. Rozgrzej na niej porządnie olej kokosowy. Możesz użyć również użyć innego tłuszczu do smażenia lub całkowicie z niego zrezygnować, żeby były jeszcze lżejsze.

Na patelnię przy pomocy łyżki wyłóż masę na placki i smaż po kilka minut z obu stron na średnim ogniu. Kiedy się zarumienią to znak, że są już gotowe.

Gotowe

Usmażone placki zdejmij z patelni. Możesz położyć je na kawałku ręcznika kuchennego, żeby odsączyć z nich tłuszcz.

Placki twarogowe możesz podawać samodzielnie, z dodatkiem jogurtu, owoców czy domowej konfitury. Świetnie smakują też posypane odrobiną cukru pudru. Żeby zrobić jego zdrowszą wersję wystarczy, że zmielisz ksylitol lub erytrytol na puder.

Takie placuszki to świetny pomysł na śniadanie. Najlepiej smakują na ciepło, ale możesz je również zapakować do lunchboxa i zjeść na zimno na drugie śniadanie w pracy czy szkole.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także