PrzepisQuesadilla z awokado i jajkami na ciepło. Jak serwować? Prosty przepis na śniadanie

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło. Jak serwować? Prosty przepis na śniadanie

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło. Jak serwować? Prosty przepis na śniadanie
Pyszności
30.11.2021 20:00, aktualizacja: 23.01.2022 11:00

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło to prosty przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa. Jak serwować? Jakie dodatki wybrać? Oto nasz pomysł na śniadanie z awokado.

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło. Jak zrobić?

Chociaż quesadilla kojarzy nam się głównie z daniem obiadowym, to w wersji śniadaniowej smakuje równie dobrze. Miejsce dość ciężkiego, mięsnego farszu zajęły jajka i awokado. Całość wzbogaciliśmy ciągnącym się serem i chrupiącym boczkiem.

Kiedy znudzą Ci się już kanapki, to warto sięgnąć po coś nowego. Do przygotowania pysznej i pożywnej quesadilli z awokado i jajkami na ciepło potrzebujesz jedynie patelnię. Zrobienie tego pysznego śniadania zajmie Ci tylko chwilę, a sam placek pokochasz od pierwszego kęsa.

Z czym serwować quesadillę? Możesz również trochę eksperymentować: dodać trochę świeżej kolendry, papryki, pomidorki koktajlowe. Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a gdy zostanie Ci porcja, to możesz zapakować ją ze sobą i zabrać na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Będzie smacznie, kolorowo i zdrowo jednocześnie. Poniżej składniki, wykonanie krok po korku, czyli przepis na quesadillę z awokado i jajkami na ciepło. Sprawdź, z jakim sosem i dodatkami podawać najlepiej.

Składniki

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło – składniki

  1. 2 tortille pszenne
  2. 4 jajka
  3. 1 awokado
  4. 50 g tartego sera mozzarella
  5. 100 g smażonego boczku
  6. sól i pieprz do smaku

Jak zrobić quesadillę z awokado i jajkami na ciepło?

Pracę nad quesadillą z awokado i jajkami na ciepło rozpocznij od przygotowania awokado.

W tym celu natnij owoc dookoła pestki, po czym przekręć dwa kawałki w przeciwne strony. Następnie wbij się nożem w pestkę awokado i po prostu ją wyjmij.

Obraz

Jeśli zastanawiasz się teraz jak w prosty sposób wyjąć awokado ze skórki, mamy sprawdzony patent. Otóż wystarczy podważyć zawartość owocu przy pomocy łyżki.

Jak wybrać dobre awokado?

W sklepie dotknij awokado przed zakupem- po delikatnym naciśnięciu skórka powinna wrócić do pierwotnego kształtu, a sam owoc powinien być miękki i sprężysty. Jeśli kupiłeś twarde i niedojrzałe awokado, to połóż je razem z bananami i jabłkami, żeby szybciej dojrzało.

Wracamy do przepisu! Wydrążone kawałki awokado ułóż wybrzuszeniem do góry na desce do krojenia, po czym potnij je w cienkie plastry. Jeśli nie chcesz, aby owoc ściemniał, to skrop go delikatnie sokiem z cytryny.

Obraz

Tak przygotowane awokado odstaw na bok i przejdź do kolejnego etapu przepisu.

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło – smażenie

Awokado do naszego przepisu na quesadillę z awokado i jajkami na ciepło mamy już gotowe. Teraz czas przygotować pozostałe składniki.

Na środku blatu kuchennego ustaw palnik, a bezpośrednio na nim dużą patelnię. Na rozgrzanym sprzęcie ułóż placek pszennej tortilli. Następnie rozbij 4 jajka w taki sposób, aby zachować pomiędzy jajkami równe odległości. Powstałe luki wypełnij plastrami awokado.

Obraz

Teraz dopraw całość do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Możesz również dorzucić świeżą kolendrę, szczypiorek, chilli i ulubione przyprawy.

Nie zapomnij dodać na patelnię również startej na tarce mozzarelli oraz podsmażonego i podzielonego na mniejsze kawałki boczku. Całość przykryj drugim plackiem tortilli i smaż powstałą kombinację przez 5 minut.

Zamiast boczku możesz użyć również pokrojonej szynki.

Obraz

Po tym czasie odwróć konstrukcję na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut. Jak szybko przerzucić? Przyłóż do patelni większy talerz lub pokrywkę i przerzuć na nią placek. Następnie ponownie zsuń na patelnię wcześniej niepodsmażaną stroną.

Jak serwować quesadillę z awokado i jajkami na ciepło?

Gotową quesadillę z awokado i jajkami na ciepło przełóż na okrągłą deskę do krojenia, po czym podziel ją na 4 kawałki.

I to wszystko! Danie możesz serwować z ulubionym sosem lub solo. Pamiętaj, aby pyszny posiłek podawać zaraz po przygotowaniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Smacznego!

Obraz

Jak sama widzisz, wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować genialny posiłek dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia! Więcej pomysłów na pyszności w takim wydaniu znajdziesz w naszej bogatej bazie z przepisami. Czeka tam na Ciebie wiele niesamowitych perełek kulinarnych!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także