×

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło. Jak serwować? Prosty przepis na śniadanie

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło to prosty przepis, który pokochasz od pierwszego kęsa. Jak serwować? Jakie dodatki wybrać? Oto nasz pomysł na śniadanie z awokado.

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło. Jak zrobić?

Chociaż quesadilla kojarzy nam się głównie z daniem obiadowym, to w wersji śniadaniowej smakuje równie dobrze. Miejsce dość ciężkiego, mięsnego farszu zajęły jajka i awokado. Całość wzbogaciliśmy ciągnącym się serem i chrupiącym boczkiem.

Kiedy znudzą Ci się już kanapki, to warto sięgnąć po coś nowego. Do przygotowania pysznej i pożywnej quesadilli z awokado i jajkami na ciepło potrzebujesz jedynie patelnię. Zrobienie tego pysznego śniadania zajmie Ci tylko chwilę, a sam placek pokochasz od pierwszego kęsa.

Z czym serwować quesadillę? Możesz również trochę eksperymentować: dodać trochę świeżej kolendry, papryki, pomidorki koktajlowe. Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło świetnie sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i na kolację, a gdy zostanie Ci porcja, to możesz zapakować ją ze sobą i zabrać na drugie śniadanie do szkoły czy pracy.

Będzie smacznie, kolorowo i zdrowo jednocześnie. Poniżej składniki, wykonanie krok po korku, czyli przepis na quesadillę z awokado i jajkami na ciepło. Sprawdź, z jakim sosem i dodatkami podawać najlepiej.

Zobacz także: Śniadaniowe enchilady – tortilla w nowym wydaniu

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas smażenia: 10 minut
  • Kuchnia: meksykańska

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło – składniki

  • 2 tortille pszenne
  • 4 jajka
  • 1 awokado
  • 50 g tartego sera mozzarella
  • 100 g smażonego boczku
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić quesadillę z awokado i jajkami na ciepło?

Pracę nad quesadillą z awokado i jajkami na ciepło rozpocznij od przygotowania awokado.

W tym celu natnij owoc dookoła pestki, po czym przekręć dwa kawałki w przeciwne strony. Następnie wbij się nożem w pestkę awokado i po prostu ją wyjmij.

quesadilla z awokado i jajkami

Jeśli zastanawiasz się teraz jak w prosty sposób wyjąć awokado ze skórki, mamy sprawdzony patent. Otóż wystarczy podważyć zawartość owocu przy pomocy łyżki.

Jak wybrać dobre awokado?

W sklepie dotknij awokado przed zakupem- po delikatnym naciśnięciu skórka powinna wrócić do pierwotnego kształtu, a sam owoc powinien być miękki i sprężysty. Jeśli kupiłeś twarde i niedojrzałe awokado, to połóż je razem z bananami i jabłkami, żeby szybciej dojrzało.

Wracamy do przepisu! Wydrążone kawałki awokado ułóż wybrzuszeniem do góry na desce do krojenia, po czym potnij je w cienkie plastry. Jeśli nie chcesz, aby owoc ściemniał, to skrop go delikatnie sokiem z cytryny.

quesadilla z awokado i jajkami

Tak przygotowane awokado odstaw na bok i przejdź do kolejnego etapu przepisu.

Quesadilla z awokado i jajkami na ciepło – smażenie

Awokado do naszego przepisu na quesadillę z awokado i jajkami na ciepło mamy już gotowe. Teraz czas przygotować pozostałe składniki.

Na środku blatu kuchennego ustaw palnik, a bezpośrednio na nim dużą patelnię. Na rozgrzanym sprzęcie ułóż placek pszennej tortilli. Następnie rozbij 4 jajka w taki sposób, aby zachować pomiędzy jajkami równe odległości. Powstałe luki wypełnij plastrami awokado.

quesadilla z awokado i jajkami

Teraz dopraw całość do smaku przy pomocy soli i pieprzu. Możesz również dorzucić świeżą kolendrę, szczypiorek, chilli i ulubione przyprawy.

Nie zapomnij dodać na patelnię również startej na tarce mozzarelli oraz podsmażonego i podzielonego na mniejsze kawałki boczku. Całość przykryj drugim plackiem tortilli i smaż powstałą kombinację przez 5 minut.
Zamiast boczku możesz użyć również pokrojonej szynki.

quesadilla z awokado i jajkami

Po tym czasie odwróć konstrukcję na drugą stronę i smaż przez kolejne 5 minut. Jak szybko przerzucić? Przyłóż do patelni większy talerz lub pokrywkę i przerzuć na nią placek. Następnie ponownie zsuń na patelnię wcześniej niepodsmażaną stroną.

Jak serwować quesadillę z awokado i jajkami na ciepło?

Gotową quesadillę z awokado i jajkami na ciepło przełóż na okrągłą deskę do krojenia, po czym podziel ją na 4 kawałki.

I to wszystko! Danie możesz serwować z ulubionym sosem lub solo. Pamiętaj, aby pyszny posiłek podawać zaraz po przygotowaniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej. Smacznego!

quesadilla z awokado i jajkami

Jak sama widzisz, wystarczy kilka składników i kilkanaście minut, aby wyczarować genialny posiłek dla całej rodziny. Ślinka cieknie od samego patrzenia! Więcej pomysłów na pyszności w takim wydaniu znajdziesz w naszej bogatej bazie z przepisami. Czeka tam na Ciebie wiele niesamowitych perełek kulinarnych!

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij