PrzepisRisotto z dynią

Risotto z dynią

Risotto z dynią
Pyszności
21.10.2021 18:33, aktualizacja: 14.03.2024 13:34

Sezon na dynie w pełni, dlatego przychodzimy z kolejnym ciekawym przepisem na jej wykorzystanie. I tym razem zrobimy kremowe risotto z kurczakiem, które smakuje fenomenalnie.

Dzisiejszy pomysł na obiad będzie nie lada gratką dla miłośników włoskiej kuchni, bo to właśnie z północnej części tego kraju pochodzi risotto. Na przestrzeni lat powstało wiele różnych przepisów, choć jednocześnie można wskazać kilka wspólnych czynników. A mianowicie: kremową konsystencję, podobną procedurę działania, czy odmianę ryżu wykorzystanego do przepisu.

Na naszej stronie znajdziesz wiele ciekawych, a zarazem oryginalnych pomysłów na przygotowanie domowego risotto. Dziś postanowiliśmy pójść o krok dalej i korzystając z potencjału panującej obecnie Jesieni, postawiliśmy na kombinację kultowego klasyka ze smaczną dynią. Z podanych poniżej składników przygotujesz 6 porcji.

Składniki

Kurczak

  1. 3 filety z kurczaka
  2. 4 łyżki oliwy z oliwek
  3. 3 ząbki czosnku
  4. 1 łyżka słodkiej papryki
  5. 1 łyżka suszonego rozmarynu
  6. 1 łyżeczka kurkumy
  7. 1 łyżka soli
  8. 1 łyżeczka pieprzu
  9. 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Pozostałe składniki

  1. 4 łyżki oliwy z oliwek
  2. 400 g surowego ryżu arborio
  3. 1/2 cebuli
  4. 100 ml białego wina wytrawnego
  5. 300 g dyni hokkaido
  6. 1 czerwona papryka
  7. 1,5 litra bulionu warzywnego/drobiowego
  8. 150 g sera pleśniowego gorgonzola
  9. 100 g parmezanu
  10. 50 g masła
  11. 1 łyżka soli
  12. 1/2 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie kurczaka

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania kurczaka.

W tym celu umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego 3 filety z kurczaka. Następnie podziel go na mniejsze kawałki i przełóż do dużej miski. Do naczynia dodaj następnie: oliwę z oliwek, słodką paprykę, kurkumę, rozmaryn, gałkę muszkatołową, pieprz, sól oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.

Obraz

Dokładnie wymieszaj zawartość miski przy pomocy zwykłej łyżki, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowany miks smaż w dużym garnku ok. 10 minut. Od czasu do czasu przemieszaj mięso przy pomocy drewnianej łyżki. Kiedy mięso będzie już gotowe, przenieś je do miski i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Risotto

Do garnka, w którym przed chwilą smażyłaś kawałki kurczaka, dodaj oliwę z oliwek oraz drobno posiekaną cebulę. Smaż do chwili, aż warzywo zmięknie i nabierze złocistego koloru.

Jako kolejny składnik dodaj do garnka surowy ryż. Przemieszaj zawartość garnka, po czym dodaj białe wino.

Obraz

Do garnka nie zapomnij dodać również domowego bulionu. Świetnie sprawdzi się tu zarówno bulion drobiowy, jak i warzywny. Gotuj tak przygotowaną mieszankę ok. 20 minut. Od czasu do czasu przemieszaj zawartość garnka przy pomocy drewnianej łyżki.

Po 20 minutach dodaj do garnka drobno pokrojoną czerwoną paprykę oraz dynię. Aby risotto było idealnie kremowe, do gotującej się mieszanki wrzuć masło, ser pleśniowy oraz parmezan. Mieszaj do chwili, kiedy składniki ładnie się połączą.

Obraz

Podanie

Danie dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Na koniec dodaj do garnka wcześniej przygotowanego kurczaka i dokładnie wymieszaj. I risotto jest już gotowe!

Przełóż risotto do talerzy. Danie najlepiej smakuje na ciepło, dlatego nie zwlekaj ani sekundy i od razu serwuj je swoim bliskim. Po prostu palce lizać!

Obraz

Jak sama widzisz, przygotowanie domowego risotto wcale nie musi być trudne. Wręcz przeciwnie, to proste i mega szybkie zadanie, które sprawi Ci wiele frajdy. Takie kombinacje lubimy najbardziej, a Ty?

I jeszcze jedna sprawa na koniec :) Jeśli lubisz włoską kuchnię, w naszej bogatej bazie znajdziesz wiele ciekawych inspiracji na smaczne dania na każdą okazję!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także