Rolada serowa z pieczarkami i kurczakiem

Rolada serowa z piersią kurczaka i pieczarkami to idealne danie na obiad. Skórka z pieczonego sera perfekcyjnie komponuje się w mięsnym farszem. Taką roladę z sera można podawać również w formie przekąski na zimno. Pieczarkowy farsz sprawia, że rolada ma wyrazisty smak.

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – przepis wideo:

Przepis na roladę serową z kurczakiem i pieczarkami – składniki:

400g startego żółtego sera gouda
4 jajka
4 łyżki majonezu
500g piersi z kurczaka
500g pieczarek
1 mała cebula
zioła prowansalskie
sól i pieprz

Jak przygotować roladę serową z kurczakiem i pieczarkami? – przepis:

W miseczce wymieszaj jajka z majonezem. Następnie do większej miski zetrzyj ser i połącz obie mieszanki. Tak przygotowany serowy spół równomiernie ułóż na blaszce do pieczenia z papierem. Piecz w piekarniku rozgrzanym na 180 stopni (góra-dół) przez ok. 20 minut.

Na patelni podsmaż cebulkę i pieczarki. Dopraw ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem.

Na upieczonym wcześniej serowym spodzie ułóż plastry piersi z kurczaka. Następnie na wierzch rozsmaruj farsz z pieczarek. Całość zawiń w ciasny rulon.

Roladę piecz przez 40 min w temp.180° (góra-dół). Po wyjęciu z piekarnika potnij ją na 5 cm kawałki. I gotowe!


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×