PrzepisDania główneRolada wołowa z mozzarellą w chrupiącej panierce. Jak zrobić dobrą roladę?

Rolada wołowa z mozzarellą w chrupiącej panierce. Jak zrobić dobrą roladę?

Rolada wołowa z mozzarellą w chrupiącej panierce. Jak zrobić dobrą roladę?
Pyszności
02.01.2022 09:00, aktualizacja: 17.01.2022 16:18

Rolada wołowa z mozzarellą w chrupiącej panierce skrywa w sobie pyszny farsz, który całkowicie odmienił to danie. Prosty przepis na fantastyczną roladę!

Rolada wołowa z mozzarellą w chrupiącej panierce. Przepis

Dzisiejszy pomysł na obiad stał się hitem w naszych domach i mamy nadzieję, że zadomowi się on na stałe również w Twoim menu. Soczysta rolada wołowa z mozzarellą w chrupiącej panierce, to idealna propozycja na uroczysty obiad w rodzinnym gronie.

Jak zrobić roladę wołową z mozzarellą w chrupiącej panierce? Chociaż mogłoby się wydawać, że to skomplikowane danie, to nic bardziej mylnego! Postaraliśmy się tak uprościć przepis, żeby każdy poradził sobie z przygotowaniem tego mięsa.

Rolada wołowa z mozzarellą w chrupiącej panierce – przepis, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.

Naszą pyszną roladę wołową w panierce upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Rolada wołowa z mozzarellą – składniki

  1. 800 g mielonego mięsa wołowego
  2. 1 jajko
  3. 2 łyżki słodkiej papryki
  4. 1 łyżka suszonego czosnku
  5. 150 g sera mozzarelli
  6. 3 łyżki majonezu
  7. 1 czerwona papryka
  8. 1 żółta papryka
  9. 1 zielona papryka
  10. 1 łyżeczka suszonego oregano

Panierka do rolady wołowej – składniki

  1. 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  2. 1 jajko
  3. 1 szklanka bułki tartej
  4. 1/2 łyżeczki pieprzu

Jak zrobić roladę wołową z mozzarellą w chrupiącej panierce?

Pracę nad roladą wołową z mozzarellą w chrupiącej panierce rozpocznij od przygotowania mieszanki na roladę wołową.

W tym celu połącz w dużej misce mielone mięso wołowe, jajko, suszony czosnek, suszone oregano, słodką paprykę oraz sól. Dokładnie wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Mięso możesz wymieszać łyżką lub wymieszać rękami. Żeby mięso nie przyklejało się do rąk- namocz je wcześniej w zimnej wodzie.

Obraz

Przygotowanie farszu do rolady wołowej

Naszą roladę wołową wypełnimy pysznym farszem. Jego przygotowanie jest naprawdę proste!

Na blacie kuchennym umieść dużą miskę, następnie połącz w niej startą na tarce z dużymi oczkami mozzarellę oraz majonez. Wymieszaj składniki przy pomocy łyżki stołowej, po czym odstaw na bok. Zamiast mozzarelli możesz użyć również dowolnego sera żółtego o nieostrym smaku.

Osobno przygotuj papryki: umyj je i pokrój w kostkę.

Obraz

Zawinięcie i pieczenie rolady rolady wołowej – czas i temperatura w piekarniku

Wszystkie składniki mamy już gotowe, czas złożyć naszą roladę.

Na blacie kuchennym ułóż tym razem arkusz papieru do pieczenia, dzięki któremu złożenie rolady będzie o wiele prostszym zadaniem. Bezpośrednio na papierze do pieczenia zrób kwadrat z mięsa. Na wołowinie rozprowadź warstwę majonezu i mozzarelli. Całość posyp mieszanką papryk, po czym zwiń w roladę.

Obraz

Tak przygotowaną roladę wstaw do lodówki minimum na 2 godziny. Roladę na tym etapie możesz zrobić również wieczorem przed planowanym podaniem. Po wyjęciu rolady z lodówki, podziel ją na mniejsze kawałki.

Obraz

Następnie przygotuj panierkę. W głębokim talerzu wymieszaj jajko, koncentrat pomidorowy oraz pieprz. Natomiast do drugiego talerza przesyp bułkę tartą. Każdy kawałek rolady wołowej obtocz dwukrotnie w jajecznej mieszance oraz bułce tartej.

Obraz

Dopiero tak przygotowane kawałki mięsa umieść w Ovi Smart, po czym uruchom urządzenie na 15 minut. Ovi Smart ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza.

Obraz

I to wszystko! Pyszne danie jest już gotowe. Możesz serwować je zarówno z lekką sałatką, ryżem, ziemniakami lub frytkami. Możliwości jest naprawdę wiele, dzięki czemu nasza dzisiejsza propozycja nigdy Ci się nie znudzi. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także