PrzepisDania główneRolada z indyka z pieczarkowym farszem i zakręconymi ziemniakami. Przepis na filety z indyka

Rolada z indyka z pieczarkowym farszem i zakręconymi ziemniakami. Przepis na filety z indyka

Rolada z indyka z pieczarkowym farszem i zakręconymi ziemniakami. Przepis na filety z indyka
Pyszności
07.02.2022 16:30, aktualizacja: 13.02.2022 21:31

Z tym przepisem rolada z indyka zachwyci Twoich bliskich. Jak ją przygotować, upiec i podać? Jakie składniki do rolady z indyka z pieczarkami? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment!

Rolada z indyka. Jak zrobić? Prosty przepis

Chociaż w sklepach częściej sięgamy po piersi z kurczaka, to indyk również zasługuje na trochę uwagi. Jego mięso jest delikatne w smaku i nie zawiera za dużo tłuszczu, więc świetnie sprawdzi się dla osób na diecie.

Jak zrobić roladę z indyka? Z filetów z indyka możesz przygotować pyszną roladę z pieczarkowym nadzieniem. Ten obiad przypadnie do gustu całej Twojej rodzinie.

Sprawdź, jaki farsz przygotować do rolady z indyka i jakie składniki są potrzebne, by wykonać prosty obiad w kilka minut.

Jak złożyć roladę z indyka? Prosty sposób

Krok po kroku pokażemy Ci, jak złożyć roladę z indyka. To banalnie proste i nie potrzebujesz tutaj specjalnych sprzętów i dodatków. Ta wiedza z pewnością przyda się również przy innych przepisach.

Przepis na roladę z indyka z pieczarkami i ziemniakami poniżej.

Makaron warzywny do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Składniki

Farsz do rolady z indynka – składniki

  1. 30 g masła
  2. 1 por (biała część)
  3. 2 łodygi selera naciowego
  4. 200 g pieczarek
  5. 80 ml białego wina wytrawnego
  6. 1 łyżka suszonego estragonu
  7. 1 łyżeczka soli
  8. 1/3 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki do rolady z indynka

  1. 800 g piersi z indyka
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek
  3. 4 ziemniaki
  4. 4 łyżki oleju roślinnego
  5. sól do smaku
  6. pieprz do smaku

Jak zrobić farsz do rolady z indynka?

Pracę nad przepisem na roladę z indynka rozpocznij od przygotowania farszu do naszej rolady.

Zacznij od pocięcia w cienkie plastry selera naciowego, białej części pora oraz pieczarek. Następnie ustaw na palniku patelnię z masłem. Kiedy produkt się całkowicie roztopi, dodaj na nią wcześniej przygotowane warzywa. Duś przez kilka minut, mieszając zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki. Opcjonalnie możesz dodać na patelnię wytrawne białe wino.

Obraz

Jako kolejne składniki do farszu do rolady z indyka dodaj: suszony estragon, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj i odstaw patelnię z palnika, po czym przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Jak złożyć roladę z indyka?

Teraz zajmij się przygotowaniem rolady z indyka. Jak ją złożyć?

Pierś z indyka dokładnie umyj i osusz przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przełóż ją na deskę do krojenia, po czym natnij, aby uzyskać efekt jednego dużego płata. Dodatkowo rozbij mięso przy pomocy tłuczka, po czym dopraw je solą oraz pieprzem.

Obraz

Aby deska do krojenia nie przemieszczała się po blacie kuchennym podczas przygotowania rolady, pomiędzy deską i blatem ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. Dzięki temu zabiegowi przygotujesz mięso w prosty i szybki sposób bez dodatkowych utrudnień.

Wcześniej przygotowany farsz na bazie pieczarek rozprowadź teraz na rozbitym mięsie, po czym zwiń w roladę. Pamiętaj, aby zostawić mały pasek mięsa bez farszu (na jednym brzegu). Dzięki czemu zwinięcie rolady będzie dużo prostsze. Co więcej, będziesz mieć pewność, że farsz nie wypadnie z rolady.

Obraz

Tak przygotowaną konstrukcję zabezpiecz przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Najpierw zrób pierwszy splot w pionie przez całą długość, po czym dodaj kolejne - mniejsze sploty w poziomie. Gotową roladę przełóż do formy do pieczenia, po czym polej delikatnie oliwą z oliwek.

Obraz

Czas pieczenia rolady z indyka. Następnie wstaw roladę do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Do przygotowania dzisiejszego obiadu wykorzystaj program "góra-dół".

Zakręcone ziemniaki – jak zrobić?

Kiedy mięso będzie piekło się w piekarniku, przygotuj warzywny makaron. Jak zrobić zakręcone ziemniaki?

Obierz i umyj ziemniaki, po czym potnij je w Zoodlerze. Dzięki temu urządzeniu przygotujesz zakręcone ziemniaki w mgnieniu oka! Tak przygotowane ziemniaki ułóż dookoła podpieczonej rolady z indyka. Polej warzywa olejem, po czym wstaw całą formę do piekarnika. Możesz dodatkowo przyprawić je solą, pieprzem i słodką papryką jeśli chcesz, żeby miały bardziej wyrazisty smak.

Obraz

Tym razem urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. I to wszystko!

Przed podaniem podziel roladę w mniejsze kawałki i serwuj z upieczonymi ziemniakami. Obiad podawaj od razu po upieczeniu, ponieważ na ciepło smakuje najlepiej!

Obraz

Więcej pomysłów na ciekawe obiady dla całej rodziny czeka w naszej bogatej bazie z przepisami. Zajrzyj do niej jeszcze dziś. Z pewnością tego nie pożałujesz :)

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także