×

Rolada ze schabu z pieczarkami

Rolada ze schabu z pieczarkami to nasz najnowszy hit. Kiedy ją serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą nie tylko o dokładkę, ale i szczegółową instrukcję, jak ją przygotować. Dziś tym sprawdzonym przepisem podzielimy się właśnie z Tobą!

Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy ze schabem w roli głównej. Dlatego dziś przychodzimy z kolejnym ciekawym i niebanalnym pomysłem na jego podanie. Tym razem połączymy go z pieczarkowym farszem i podamy w formie rolady. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Z tym przepisem przygotujesz pyszny domowy sos, który będzie idealnym dodatkiem do dzisiejszego posiłku. Po prostu palce lizać!

Ten przepis świetnie sprawdzi się zarówno w roli niedzielnego obiadu podczas wizyty teściów, jak i uroczystego obiadu w trakcie świątecznego spotkania z bliskimi. Gwarantujemy, że za każdym razem z pewnością okaże się prawdziwym hitem. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia.

Pieczarki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Zobacz także: Tarta z bakłażanem, pomidorem i cukinią

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas pieczenia: 1 godz 30 minut
  • Kuchnia: polska

Farsz z pieczarek

  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki musztardy
  • 100 g tartego żółtego sera
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1/2 szklanki posiekanego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu

Pozostałe składniki

  • 1,2 schabu wieprzowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 4 łyżki masła

Farsz

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania farszu.

Bazą naszego farszu będą pieczarki, dlatego przygotuj je w pierwszej kolejności. Potnij drobno pieczarki w robocie kuchennym. Następnie pokrój w drobną kostkę cebulę, zetrzyj na tarce również żółty ser oraz posiekaj drobno świeży koperek.

Na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem podsmaż cebulę. Kiedy warzywo zmięknie i zacznie nabierać rumieńców, dodaj na patelnię wcześniej przygotowane pieczarki.

rolada ze schabu z pieczarkami

Zawartość patelni przemieszaj od czasu do czasu przy pomocy kuchennej łyżki. Mieszankę z patelni smaż ok. 10 minut, po czym przełóż do miski.

Następnie dodaj do naczynia: starty na tarce żółty ser, drobno posiekany koperek, musztardę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

rolada ze schabu z pieczarkami

Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać zwartą mieszankę. I farsz do naszego schabu jest już gotowy. Przechodzimy do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Schab

Teraz czas przygotować roladę ze schabu.

Najpierw umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przełóż schab w kawałku na deskę do krojenia. Jeśli chcesz, aby deska nie przemieszczała się w trakcie nacięcia mięsa, bezpośrednio na blacie ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. Dopiero na ściereczce lub ręczniku papierowym ułóż deskę do krojenia.

Ułóż schab na desce do krojenia, po czym natnij go w połowie przez całą długość. Pamiętaj, działał ostrożnie, ponieważ masz tylko naciąć mięso, a nie przeciąć je w całości. Następnie rozłóż mięso i rozbij je przy pomocy tłuczka.

rolada ze schabu z pieczarkami

Pieczenie i podanie

Składniki do naszej rolady są już wstępnie przygotowane, teraz wystarczy, że je połączymy.

Na rozbitym schabie rozprowadź wcześniej przygotowany farsz na bazie pieczarek. Nie zapomnij również o soli oraz pieprzu. Następnie zwiń mięso w roladę.

rolada ze schabu z pieczarkami

Tak przygotowane mięso przełóż do garnka z roztopionym masłem, który będziesz mogła wstawić do piekarnika. Podsmaż mięso z każdej strony, po czym dodaj do garnka: ziele angielskie, liście laurowe oraz ząbki czosnku. Nie zapomnij również o gałązkach tymianku oraz bulionie. Możesz użyć tu zarówno bulion warzywny, jak i drobiowy.

rolada ze schabu z pieczarkami

Przykryj garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Piekarnik ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 20 minut przed końcem pieczenia, usuń pokrywkę, aby mięso mogło nabrać rumieńców.

Podczas pieczenia schabu, ugotuj ziemniaki. Możesz również przygotować domowy sos. Jego bazą będzie bulion i soki, które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia. Płyn na początku przecedź prze sitko, po czym odlej pół szklanki i połącz z mieszanką mąki ziemniaczanej oraz wody. Powstały miks przelej do mieszanki z garnka, po czym podgrzewaj sos do momentu, aż zgęstnieje.

Gotowy schab podziel na mniejsze kawałki. Następnie połącz go z ziemniakami i domowej roboty sosem. Smacznego!

rolada ze schabu z pieczarkami

Więcej pomysłów na pyszne obiady czeka na naszej stronie www. Znajdziesz tam wiele ciekawych kulinarnych perełek, które z pewnością zawrócą Ci w głowie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

świąteczna szynka z jabłkami

Świąteczna szynka z jabłkami. Przepis na rodzinny obiad

Świąteczna szynka z jabłkami to nasz sprawdzony pomysł na pyszną ucztę dla całej rodziny. Nie może jej zabraknąć podczas grudniowego świętowania w gronie najbliższych. Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, dlatego przychodzimy z genialnym przepisem na przepyszną szynkę w miodowo-musztardowej glazurze. Smak naszej świątecznej szynki podkręciliśmy przy pomocy zielonych jabłek. Takiej kombinacji smakowej po […]

jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Jajeczne muffiny z pieczarkami i szpinakiem

Już za moment dowiesz się, jak w szybki i prosty sposób przygotować genialne jajeczne muffiny w wydaniu śniadaniowym. Bazą naszego przepisu staną się 3 składniki, które na pewno masz w swojej kuchni! Kiedy słyszysz hasło „muffiny” pewnie przed oczami masz pyszne, puszyste wypieki z dodatkiem owoców. I tak, uwielbiamy muffiny w wersji na słodko, ale […]

quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami

Quesadilla z awokado i jajkami to nasz najnowszy pomysł na genialne śniadanie, jak i przepyszną kolację. Po prostu palce lizać! Zresztą za moment sama się o tym przekonasz 🥰👍 Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach wspomnieć o głównym bohaterze tego przepisu, a mianowicie awokado. Otóż owoc ten pochodzi z Meksyku i […]

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi połączyliśmy z klopsikami w wersji mini. I był to „strzał w 10”, o czym przekonasz się już za moment. Po prostu palce lizać! Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy z makaronem w roli głównej, dlatego dziś po raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem pokażemy […]

3 genialne przepisy na fenomenalne desery na bazie napoj ekipy

3 genialne desery na bazie napojów Ekipy

Napoje od Ekipy stały się wielkim hitem, dlatego też postanowiliśmy przygotować na ich bazie 3 ciekawe desery, które zachwycają nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie! Jesteś ciekawa co tym razem dla ciebie wykombinowaliśmy? Otóż już za moment dowiesz się, jak zrobić przepyszną zebrę z polewą czekoladową, oryginalny dwukolorowy […]

pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Pieczone ziemniaki w kształcie grzybków podane ze stekiem

Mamy dziś dla Ciebie pomysł na niesamowity obiad, który zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Po pierwsze, pieczone ziemniaki nabiorą ciekawych kształtów. Po drugie, połączymy je z genialnym stekiem oraz przepyszną sałatką. I pomysł na sprawdzony obiad już jest! Na pewno niejednokrotnie zdarzyła Ci się blokada kulinarna. W kuchni nagle zrobiło się nudno, gotowanie codziennych […]

zamknij