PrzepisDania główneRolada ze schabu z pieczarkami

Rolada ze schabu z pieczarkami

Rolada ze schabu z pieczarkami
Pyszności
19.11.2021 10:00, aktualizacja: 18.01.2022 15:13

Rolada ze schabu z pieczarkami to nasz najnowszy hit. Kiedy ją serwujemy, nasi bliscy zawsze proszą nie tylko o dokładkę, ale i szczegółową instrukcję, jak ją przygotować. Dziś tym sprawdzonym przepisem podzielimy się właśnie z Tobą!

Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy ze schabem w roli głównej. Dlatego dziś przychodzimy z kolejnym ciekawym i niebanalnym pomysłem na jego podanie. Tym razem połączymy go z pieczarkowym farszem i podamy w formie rolady. To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Z tym przepisem przygotujesz pyszny domowy sos, który będzie idealnym dodatkiem do dzisiejszego posiłku. Po prostu palce lizać!

Ten przepis świetnie sprawdzi się zarówno w roli niedzielnego obiadu podczas wizyty teściów, jak i uroczystego obiadu w trakcie świątecznego spotkania z bliskimi. Gwarantujemy, że za każdym razem z pewnością okaże się prawdziwym hitem. Wiemy o tym najlepiej z własnego doświadczenia.

Pieczarki do tego przepisu przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Składniki

Farsz z pieczarek

  1. 3 łyżki masła
  2. 1 cebula
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 500 g pieczarek
  5. 2 łyżki musztardy
  6. 100 g tartego żółtego sera
  7. 1/2 cytryny (sok)
  8. 1/2 szklanki posiekanego świeżego koperku
  9. 1 łyżeczka soli
  10. 1 łyżeczka pieprzu

Pozostałe składniki

  1. 1,2 schabu wieprzowego
  2. 1 łyżeczka soli
  3. 1 łyżeczka pieprzu
  4. 2 liście laurowe
  5. 3 ziarenka ziela angielskiego
  6. 3 ząbki czosnku
  7. 500 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  8. 2 gałązki świeżego tymianku
  9. 4 łyżki masła

Farsz

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania farszu.

Bazą naszego farszu będą pieczarki, dlatego przygotuj je w pierwszej kolejności. Potnij drobno pieczarki w robocie kuchennym. Następnie pokrój w drobną kostkę cebulę, zetrzyj na tarce również żółty ser oraz posiekaj drobno świeży koperek.

Na rozgrzanej patelni z roztopionym masłem podsmaż cebulę. Kiedy warzywo zmięknie i zacznie nabierać rumieńców, dodaj na patelnię wcześniej przygotowane pieczarki.

Obraz

Zawartość patelni przemieszaj od czasu do czasu przy pomocy kuchennej łyżki. Mieszankę z patelni smaż ok. 10 minut, po czym przełóż do miski.

Następnie dodaj do naczynia: starty na tarce żółty ser, drobno posiekany koperek, musztardę, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Obraz

Dokładnie wymieszaj składniki, aby uzyskać zwartą mieszankę. I farsz do naszego schabu jest już gotowy. Przechodzimy do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Schab

Teraz czas przygotować roladę ze schabu.

Najpierw umyj i osusz mięso przy pomocy ręcznika papierowego. Następnie przełóż schab w kawałku na deskę do krojenia. Jeśli chcesz, aby deska nie przemieszczała się w trakcie nacięcia mięsa, bezpośrednio na blacie ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik papierowy. Dopiero na ściereczce lub ręczniku papierowym ułóż deskę do krojenia.

Ułóż schab na desce do krojenia, po czym natnij go w połowie przez całą długość. Pamiętaj, działał ostrożnie, ponieważ masz tylko naciąć mięso, a nie przeciąć je w całości. Następnie rozłóż mięso i rozbij je przy pomocy tłuczka.

Obraz

Pieczenie i podanie

Składniki do naszej rolady są już wstępnie przygotowane, teraz wystarczy, że je połączymy.

Na rozbitym schabie rozprowadź wcześniej przygotowany farsz na bazie pieczarek. Nie zapomnij również o soli oraz pieprzu. Następnie zwiń mięso w roladę.

Obraz

Tak przygotowane mięso przełóż do garnka z roztopionym masłem, który będziesz mogła wstawić do piekarnika. Podsmaż mięso z każdej strony, po czym dodaj do garnka: ziele angielskie, liście laurowe oraz ząbki czosnku. Nie zapomnij również o gałązkach tymianku oraz bulionie. Możesz użyć tu zarówno bulion warzywny, jak i drobiowy.

Obraz

Przykryj garnek pokrywką i wstaw do nagrzanego piekarnika na 1,5 godziny. Piekarnik ma pracować w temperaturze 180 stopni Celsjusza. 20 minut przed końcem pieczenia, usuń pokrywkę, aby mięso mogło nabrać rumieńców.

Podczas pieczenia schabu, ugotuj ziemniaki. Możesz również przygotować domowy sos. Jego bazą będzie bulion i soki, które wypłynęły z mięsa podczas pieczenia. Płyn na początku przecedź prze sitko, po czym odlej pół szklanki i połącz z mieszanką mąki ziemniaczanej oraz wody. Powstały miks przelej do mieszanki z garnka, po czym podgrzewaj sos do momentu, aż zgęstnieje.

Gotowy schab podziel na mniejsze kawałki. Następnie połącz go z ziemniakami i domowej roboty sosem. Smacznego!

Obraz

Więcej pomysłów na pyszne obiady czeka na naszej stronie www. Znajdziesz tam wiele ciekawych kulinarnych perełek, które z pewnością zawrócą Ci w głowie. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także