PrzepisSakiewki schabowe z farszem pieczarkowym. Prosty przepis krok po kroku

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym. Prosty przepis krok po kroku

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym. Prosty przepis krok po kroku
Ewa
14.03.2022 21:00

Obiadowe sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym to nasz absolutny hit. Każdy, kto ich spróbował, od razu prosi o przepis!

Jak zrobić sakiewki schabowe? Prosty przepis na schab

Jeśli brakuje Ci pomysłów, co pysznego zrobić ze schabu, to ten przepis będzie idealnym rozwiązaniem. Sakiewki schabowe z farszem z pieczarek, cebuli i papryki to jedno z naszych popisowych dań. Ich przygotowanie jest banalnie proste, a będą smaczną odskocznią od tradycyjnych kotletów.

Nasze sakiewki schabowe po upieczeniu pozostają idealnie soczyste i skutecznie odczarowują mit wysuszonego schabu. Dzięki duszeniu powstaje sos, który świetnie będzie komponował się z ziemniaki i kaszą.

Jak zrobić sakiewki schabowe? Przepis, składniki, wykonanie krok po kroku poniżej.

Składniki

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym – składniki

  1. 6 plastrów schabu
  2. 1 cebula
  3. 400 g pieczarek
  4. 1 czerwona papryka
  5. 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  6. 1 szklanka bulionu drobiowo-warzywnego
  7. 1/2 szklanki śmietany 18%
  8. sól i pieprz
  9. 2 łyżki masła
  10. 2-3 gałązki tymianku
  11. 2 ząbki czosnku
  12. natka pietruszki

Jak zrobić sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym?

Zrobienie sakiewek schabowych z farszem pieczarkowym nie jest ani trudne, ani czasochłonne, o czym zaraz się przekonasz.

Plastry schabu rozbij na kotlety o średniej grubości. Nie powinno być prześwitów, żeby mięso w czasie zawijania w sakiewkę się nie porwało. Żeby ułatwić sobie rozbijanie mięsa- włóż pod deskę złożony ręcznik kuchenny. Dzięki temu deska podczas tłuczenia nie będzie uciekała.

Jak zrobić farsz pieczarkowy do sakiewek schabowych?

Przejdź do przygotowania farszu. Paprykę umyj, usuń nasiona i pokrój w kostkę. Cebulę obierz i również posiekaj. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój na nieduże plasterki. Nie musisz ich obierać, wystarczy dokładne umycie. Zamiast czerwonej papryki możesz użyć również zielonej lub żółtej. Kolor nie ma znaczenia w smaku.

Na patelni  połącz pokrojoną paprykę, cebulę i pieczarki Jako kolejne składniki dodaj: koncentrat pomidorowy, posiekaną drobno pietruszkę i po pół łyżeczki pieprzu i soli. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym – składanie

Wróć do pracy nad naszym schabem. Kawałki rozbitego mięsa przypraw z obu stron solą i pieprzem. Możesz przyprawić mięso również odrobiną czosnku. Jeśli używasz świeżego- dodaj do warzywnego farszu. Jeśli granulowanego- przypraw nim mięso. Na środku umieść wcześniej przygotowany farsz.

Zrób z mięsa sakiewkę i zwiąż u góry przy pomocy sznurka wędliniarskiego. Znajdziesz go w większości sklepów mięsnych.

Duszenie i serwowanie sakiewek schabowych z farszem pieczarkowym

Kiedy sakiewki schabowe są już zawinięte – czas przejść dalej.

Na patelni rozgrzej masło. Kiedy się rozpuści, połóż na patelni zawinięte sakiewki ze schabu. Jeśli boisz się, że masło zacznie się przypalać, to są dwa rozwiązania: albo sięgnij po masło klarowane albo dodaj na patelnie łyżeczkę zwykłego oleju roślinnego.

Dodaj gałązki świeżego tymianku i obsmaż mięso. Tymianek odda smak do masła, które z kolei wsiąknie w struktury mięsa i nada więcej aromatu.

Sakiewki schabowe z farszem pieczarkowym – duszenie

Po kilku minutach usuń z patelni tymianek. Do sakiewek dodaj bulion i duś pod przykryciem przez 15-20 minut. Po tym czasie do powstałego sosu dodaj śmietankę i zredukuj go tak, żeby zgęstniał.

I to wszystko! Nasze sakiewki ze schabu z pieczarkowym farszem i aromatycznym sosem własnym są już gotowe! Podaj je z ulubionymi dodatkami: ziemniakami, purée lub kaszą i surówką.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także