Schab hasselback z pomidorami. Nacinany i nadziewany schab na obiad

Schab hasselback nafaszerowaliśmy po brzegi genialnym boczkiem, soczystymi pomidorami i smaczną cebulą. Prezentuje się i smakuje obłędnie!
Czym jest schab hasselback
Nazwa hasselback odnosi się do sposobu nacinania i pieczenia potraw. Chodzi tu o nacięcie produktu tak, aby nie przekroić go w całości, tworząc jednocześnie szereg kieszonek. Nazwa hasselback wywodzi się ze Szwecji, gdzie ponad 200 lat temu ponacinane w charakterystyczny sposób ziemniaki, podano po raz pierwszy w jednej z miejscowych restauracji. Przepis okazał się strzałem w 10 i od tego czasu patent ten jest wykorzystywany nie tylko w przypadku ziemniaków, ale też przy pracy z mięsem, a nawet owocami.
Idealnie soczysty i pełen smaku
Dzięki odpowiedniemu nacinaniu i włożonym do środka dodatkom znany każdemu schab zyskuje całkiem nowy smak. Pozostaje soczysty, a aromat przypraw i warzyw przechodzi do każdego kawałka.
Na naszej stronie możesz znaleźć wiele przepisów z wykorzystaniem stylu hasselback.
Nasz schab upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Duszona łopatka w sosie cebulowym
Komentarze