Schab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym. Pomysł na prosty przepis

Soczysty schab zapiekany w sosie śmietanowym z dodatkiem boczku i pieczarek to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Jeśli znudziły Ci się już klasyczne kotlety, to koniecznie wypróbuj nasz patent na nieziemsko pyszną zapiekankę!

Schab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym – jak zrobić? Pomysł na przepis

Porządna dawka aksamitnej śmietanki i ciągnącego sera sprawi, że tej zapiekance nie oprze się praktycznie nikt. Świetnie smakuje serwowana z ziemniaczanym purée lub jako samodzielne danie. Świetnie smakuje serwowane zarówno na obiad, jak i na kolację. Nieraz podawaliśmy schab zapiekany w sosie śmietanowym na imprezach w gronie przyjaciół, jako ciepłą potrawę na wspólnym stole.

Niewiele osób zdaje sobie sprawę z tego, że schab dzieli się na trzy części: przedni, środkowy i tylny. Z przedniego i tylnego schabu najczęściej przyrządza się kotlety. Środkowa część świetnie nadaje się do pieczeni i do takich potraw, jak nasz schab zapiekany. Schab środkowy jest dość tłusty, dzięki czemu podczas pieczenia zmniejszamy ryzyko, że się wysuszy.

Jak wybrać dobrej jakości schab do schabu zapiekanego w sosie śmietanowo-pieczarkowym? Spójrz na kolor. Im ciemniejsza barwa wieprzowiny, tym najprawdopodobniej mięso jest wyższej jakości i o bogatszym smaku. Jasny kolor może świadczyć o niskiej jakości, co będzie rzutowało na to, że łatwo będzie go wysuszyć w trakcie pieczenia.

Jeśli szukasz więcej inspiracji na pyszne obiady ze schabem w roli głównej, to sprawdź koniecznie nasz kanał na YouTubie i zerknij na naszą stronę. Znajdziesz moc inspiracji!

Pomysł na przepis na schab zapiekany w sosie śmietanowo-pieczarkowym poniżej. Tłumaczymy, jak go zrobić krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×