PrzepisDania główneSeleryba bez ryby. Wegański przepis na wigilijny stół.

Seleryba bez ryby. Wegański przepis na wigilijny stół.

Seleryba bez ryby. Wegański przepis na wigilijny stół.
Ewa
08.12.2021 08:01, aktualizacja: 04.03.2022 12:02

Seleryba to pyszny, wegański przepis, który sprawdzi się na wiglijnym stole. Przypadnie do gustu nie tylko osobom na diecie roślinnej!

Wegański zamiennik ryby- seleryba

Po przejściu na dietę roślinną z powodów innych niż niechęć do smaku mięsa, szuka się rozwiązań, które mogą je zastąpić. I tak właśnie powstają wegańskie zamienniki, takie jak seleryba. Seler naśladuje tutaj smak ryby.
Z takiego przepisu ucieszą się nie tylko weganie! Wiele osób nie lubi zapachu, jaki w mieszkaniu unosi się po usmażeniu ryby. W tym przypadku ten problem rozwiązuje się sam.

Rybne kotlety wegańskie

Selera odpowiednio przyprawiliśmy i wrzuciliśmy do chrupiącej panierki. Dzięki temu znane warzywo nabrało zupełnie nowego charakteru i zamieniła się w pyszne kotlety "rybne". Dla wielu osób może brzmieć to nieco egzotycznie, ale warto otworzyć się na nowe smaki i spróbować czegoś innego.
Możesz przygotować klasyczną rybę na wigilię i selerybę, która będzie ciekawym urozmaiceniem stołu.

Naszą rybę przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

  1. 1 seler
  2. 15 g suszonych grzybów
  3. 3-4 liście laurowe
  4. 4-5 sztuki ziela angielskiego
  5. 2 łyżki soli
  6. 2 jajka
  7. 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  8. 1 i 1/2 szklanki mielonych migdałów
  9. 450 ml wody

Seler

Przygotowanie naszej potrawy zaczniemy od selera, który to będzie zamiennikiem ryby.

Selera dokładnie obierz i umyj. Pokrój go w plastry o grubości ok. 3 cm, a następnie podziel je na pół. Przełóż pokrojonego selera do garnka i dodaj do niego suszone grzyby, liście laurowe, zioła angielskie i sól. Zalej całość wodą i gotuj przez ok. 20 minut.

Suszone grzyby mają w sobie dużo smaku "umami", czyli "mięsnego". Dzięki temu nadają inny wymiar naszemu selerowi. Możesz też zrobić to nieco inaczej. Zamień suszone grzyby na kilka płatków nori. Dodaj je do wody i gotuj razem z selerem. One z kolei dodają rybiego, "morskiego" smaku. Część soli możesz wymienić również na sos sojowy.

Panierowanie i pieczenie

Kiedy nasz seler już się ugotuje- czas na obtoczenie go w pysznej panierce.

Selera wyciągnij z wody i delikatnie osusz. W jednym głębokim naczyniu umieść mąkę pełnoziarnistą i jajka i wymieszaj razem. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż naleśnikowe. W osobnym naczyniu przygotuj mielone migdały. Możesz kupić je w sklepie lub zmielić samodzielnie w domu, jeśli oczywiście masz sprzęt o odpowiedniej mocy.

Selera namocz w masie z jajek i mąki i następnie dokładnie obtocz w mielonych migdałach.

Naszą selerybę upiekliśmy w Ovi. Dzięki temu nie używamy do tego dodatkowego tłuszczu i nasza "ryba" jest lekka.

Piecz przez 10 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).  Podawaj z ugotowaną kaszą lub innymi dodatkami. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także