PrzepisDeserySeromakowiec na święta. Przepis krok po kroku na rewelacyjne ciasto

Seromakowiec na święta. Przepis krok po kroku na rewelacyjne ciasto

Seromakowiec na święta. Przepis krok po kroku na rewelacyjne ciasto
Ewa
20.12.2021 11:00, aktualizacja: 04.03.2022 11:43

Sernikomakowiec to połączenie dwóch naszych ulubionych ciast. Nie wyobrażamy sobie bez nich świąt, a w takiej formie smakują po prostu obłędnie.

Ciasto na święta

Święta to nie tylko krokiety i pierogi, a także przepyszne słodkości. Postanowiliśmy przygotować pyszne ciasto, które łączy w sobie pyszną strukturę makowca i delikatny smak sernika. Całość wieńczy pyszna polewa kajmakowa i czereśnie w zalewie.

Prosty przepis na serkomakowiec

Seromakowiec to ciasto, które wbrew pozorom nie jest trudne w przygotowaniu. Spód powstał z części makowej, gdzie wykorzystaliśmy gotową masę. Oczywiście, masę makową możesz również przygotować samodzielnie. Długo pozostaje świeży.

Jak wybrać dobry ser twarogowy? Powinien być dwu- lub trzykrotnie zmielony, żeby miał gładką konsystencję, co gwarantuje piękny wygląd naszego makosernika. Możesz wybrać twaróg w wiaderku lub w kostce (ten musi zostać zmielony dodatkowo, więc jest przy tym więcej pracy).

Świąteczne ciasto przygotowaliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Warstwa makowa

  1. 600 g masy makowej
  2. 50 g miękkiego masła
  3. 1 jajko

Warstwa serowa

  1. 500 g sera twarogowego
  2. 100 g drobnego cukru
  3. 2 jajka
  4. 3 łyżki ekstraktu waniliowego

Dodatki

  1. 300 g masy kajmakowej
  2. 10 sztuk czereśni w zalewie

Masa makowa

Przygotowanie naszego sernikomakowca zacznijmy od zrobienia masy makowej.

W naszym przepisie wykorzystaliśmy gotową masę makową, dzięki czemu oszczędzamy sporo czasu na przygotowaniu. Jeśli wolisz jednak zrobią ją samodzielnie, to namocz ok. 2 szklanki maku 10 minut we wrzątku, co najmniej dwukrotnie zmiel i dodaj rodzynki oraz olejek migdałowy.

Wróćmy jednak do naszego przepisu. W robocie kuchennym połącz ze sobą masę makową, jajko i miękkie masło.

Kiedy masa będzie już gotowa, czas przygotować formę, w której będziemy piec ciasto. My użyliśmy do tego tortownicy, którą wyłożyliśmy papierem do pieczenia.

Makową masę po połączeniu w robocie kuchennym przełóż do formy i odstaw na bok.

Masa serowa

Kiedy masa makowa jest już w formie, czas zabrać się za masę twarogową.

Do robota kuchennego dodaj jajka, cukier, ser twarogowy i ekstrakt waniliowy. Ten przepis jest naprawdę szybki i prosty, bo nie wymaga osobnego ubijania jajek. Pamiętaj- jeśli nie używasz twarogu z wiaderka, to musisz koniecznie bardzo dobrze go zmielić. W przeciwnym razie pozostaną grudki, które nieprzyjemnie będą wpływały na konsystencję naszego seromakowca.

Kiedy składniki już się połączą, to przełóż je do formy i piecz w Ovi przez 40-50 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).

Dekoracja

Po ok. 40 minutach w Ovi nasz seromakowiec jest już prawie gotowy.

Żeby prezentował się znakomicie na świątecznym stole postanowiliśmy go udekorować. Kiedy ciasto wystygnie przełóż na niego masę kajmakową i ułóż czereśnie w zalewie. Żeby kajmak lepiej rozprowadzał się po cieście możesz puszkę z masą włożyć do miski z gorącą wodą.

Ciasto możesz udekorować również lukrem lub polewą czekoladową.

Gotowe!

Nasze proste świąteczne ciasto jest już gotowe.

Najlepiej będzie jeśli spędzi jeszcze noc w lodówce, bo smakuje jeszcze pyszniej następnego dnia. Dzięki polewie i owocom prezentuje się znakomicie. Do tego przepisu warto wracać nie tylko od święta.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także