PrzepisŚledzie z marchewką i rodzynkami. Idealny przepis na święta

Śledzie z marchewką i rodzynkami. Idealny przepis na święta

Śledzie z marchewką i rodzynkami. Idealny przepis na święta
Ewa
07.12.2021 11:54, aktualizacja: 04.03.2022 11:56

Śledzie w różnym wydaniu od lat goszczą na naszych świątecznych stołach. Dzisiaj mamy dla Ciebie pyszną i prostą propozycję na śledzia z marchewką i rodzynkami.

Śledź na święta

Śledź pod pierzynką z marchewki to pyszny przepis. Świetnie sprawdzi się na wigilijnym stole, a jego przygotowanie zajmie Ci tylko chwilę. Marchewkę przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips, dzięki czemu zaoszczędziliśmy czas na krojeniu i tarciu na tarce.

Jakie śledzie wybrać?

W tym przepisie najlepiej sprawdzą się znane i lubiane matjasy. Niestety, nie zawsze są one dostępne. Sięgnij wtedy po solone śledzie a`la Matjas. W tym przepisie możesz użyć więcej śledzi niż my, jeśli jesteś ich fanem.

Takie śledzie z marchewką i rodzynkami zdecydowanie przypadną do gustu wszystkim fanom słodko-kwaśnych połączeń. Świetnie sprawdzą się w roli przystawki, nie tylko na Wigilię.

Składniki

  1. 400 g solonych śledzi a'la Matjas
  2. 3 cebule
  3. 2-3 marchewki
  4. 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  5. 4 łyżki oleju roślinnego
  6. 2 łyżki cukru
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu
  8. 1 łyżeczka soli
  9. 1-2 ząbki czosnku
  10. kilka ziaren angielskich
  11. 2 liście laurowe
  12. 1/4 szklanki rodzynek
  13. 200 ml bulionu

Śledzie

Zacznijmy od przygotowania śledzi.

Filety śledziowe a'la Matjas mocz w zimnej wodzie przez ok. 6 godzin, zmieniając ją co dwie godziny. Sprawdzaj przy tym, czy są już dla Ciebie odpowiednio słone. Dzięki moczeniu pozbywamy się ostrego, rybiego zapachu i jednocześnie usuwamy nadmiar soli.

Po tym czasie osusz ręcznikiem papierowym i podziel śledzie na mniejsze kawałki.

Marchewkowa pierzynka

Czas przygotować marchewkową pierzynkę, pod którą schowają się przygotowane wcześniej filety śledziowe.

Marchewkę obierz i umyj. Zamień je na spiralki przy pomocy Zoodlera.

Przygotuj głęboką patelnię lub rondel. Włóż do niego zzoodlowaną marchewkę, pokrojone w cienkie pióra cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek i dodaj koncentrat pomidorowy. Dolej bulion i dopraw cukrem, dorzuć też ziele angielskie i liście laurowe. Dopraw solą i pieprzem i wrzuć rodzynki. Gotuj przez ok. 20 minut.

Po dwudziestu minutach gotowania nasza marchewka pierzynka jest już gotowa. Połącz mieszankę ze śledziem i dokładnie wymieszaj.

Gotowe!

Nasz śledź z marchewką i rodzynkami jest już gotowy.

Najlepiej smakuje następnego dnia, gdy smaki się "przegryzą". Idealnie sprawdzi się w roli przekąski na wigilijnym stole.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także