Ślimakowe gołąbki na obiad. Jak zawinąć? Ile gotować?

Gołąbki to coś, co po prostu kochamy! Dzisiaj postanowiliśmy przygotować je w nieco innej odsłonie. Kapustę z farszem zawinęliśmy w ślimaki. Tak powstały ślimakowe gołąbki z naszego przepisu.

Historia gołąbków (potrawy). Skąd się wzięły? Skąd pochodzą?

Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte w liście kapusty. Dla większości społeczeństwa było to danie, na które absolutnie nie mogli sobie pozwolić, więc postanowili przygotować nieco uboższą, ale bardziej dostępną wersję. W liście kapusty zawinęli kaszę i ziemniaki. Takie właśnie były początki gołąbków, które znamy dzisiaj w wersji bogatszej, bo najczęściej z mięsem.

Ślimakowe gołąbki – przepis. Jak zawinąć?

Nasze gołąbki zawinęliśmy w ślimaki. Nie tylko prezentują się inaczej, ale mają też nieco inny smak niż tradycyjne gołąbki. Są bardziej kapuściane, dzięki czemu farsz jeszcze lepiej przechodzi aromatem.

Jakie składniki na ślimakowe gołąbki? Ryż, mięso i kapusta to składniki, które będą Ci potrzebne do przygotowania gołąbków. Z pewnością nie raz wrócisz do tego przepisu!

Przepis na ślimakowe gołąbki poniżej.

Zobacz również: Sałatka z polędwiczkami kurczaka


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×