PrzepisDania główneSoczyste podudzia z kurczaka w sosie własnym. Super przepis. Lepsze niż z restauracji!

Soczyste podudzia z kurczaka w sosie własnym. Super przepis. Lepsze niż z restauracji!

Soczyste podudzia z kurczaka w sosie własnym. Super przepis. Lepsze niż z restauracji!
Pyszności
26.01.2022 16:30, aktualizacja: 26.01.2022 22:50

Podudzia z kurczaka w sosie własnym na bazie srirachy i jogurtu naturalnego to fantastyczny przepis na smaczną kolację i przekąskę na ciepło. Zobacz, jak zrobić ciekawe danie na bazie kurczaka.

Podudzia z kurczaka w sosie własnym – jak zrobić?

Kluczem do sukcesu w przygotowywaniu mięsa z kurczaka jest marynata. To ona nadaje smak i charakter każdemu daniu. Mamy sprawdzony przepis, który zamieni zwykłe podudzia z kurczaka w niesamowite danie rodem z amerykańskich restauracji.

Do przygotowania naszej marynaty będziesz potrzebować jogurtu naturalnego oraz kilku przypraw, które na pewno masz w domu – słodką i ostrą paprykę, kurkumę, garam masala oraz sól. Wystarczy, że wymieszasz wszystkie składniki i połączysz z kawałkami kurczaka. To będzie prawdziwa uczta!

Nasze podudzia z kurczaka w sosie własnym o ostrej nucie. Do jego przygotowania potrzebujesz zaledwie 5 składników. Co najważniejsze, jego ostrość możesz sam regulować i dostosować do swoich upodobań.

Przepis na podudzia z kurczaka w sosie własnym, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej.

Podudzia z kurczaka do tego przepisu upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Składniki

Podudzia z kurczaka – składniki

  1. 9 podudzi z kurczaka
  2. 2 łyżki jogurtu naturalnego
  3. 1/2 cytryny (sok)
  4. 3 łyżki oleju roślinnego
  5. 1 łyżeczka słodkiej papryki
  6. 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  7. 1 łyżeczka kurkumy
  8. 1 łyżeczka garam masala
  9. 1,5 łyżeczki soli
  10. 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Sos własny – składniki

  1. 150 g jogurtu naturalnego
  2. 1/2 cytryny (sok)
  3. 1 łyżka sosu sriracha
  4. 1 łyżeczka kurkumy
  5. 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki

Podudzia z kurczaka w sosie własnym – marynata

Pracę nad przepisem na podudzia z kurczaka w sosie własnym rozpocznij od przygotowania podudzi z kurczaka.

Najpierw umyj i osusz mięso z kurczaka przy pomocy ręcznika kuchennego. Następnie ułóż kawałki kurczaka na desce do krojenia i odetnij górną końcówkę ok. 2-3 cm. Usuń górną część mięsa, aby kość była dobrze widoczna.

Obraz

Marynata do kurczaka. Jak zrobić? Tak przygotowane podudzia z kurczaka przełóż do miski. Dodaj do nich jogurt, olej, słodką i ostrą paprykę, kurkumę, garam masalę i sól. Oczywiście, możesz też dodać swoje ulubione przyprawy lub dowolnie wymieniać składniki. Pamiętaj jednak o jogurcie i oleju, bo grają one tutaj naprawdę ważną rolę.

Obraz

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki i marynata z kurczakiem jest już gotowa. Przykryj miskę folią spożywczą lub większym talerzem, po czym wstaw ją do lodówki minimum na 2 godziny. Oczywiście im podudzia z kurczaka będą dłużej marynowane, tym lepiej. Spokojnie możesz przygotować je dzień wcześniej.

Sos własny do kurczaka

Kiedy zamarynowane mięso będzie w lodówce, w międzyczasie możesz przygotować domowej roboty sos.

W tym przypadku będziesz potrzebować zaledwie 5 składników, a mianowicie: jogurtu naturalnego, soku z cytryny, sosu sriracha, posiekanej drobno natki pietruszki oraz kurkumy.

Obraz

Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki. Ostrość sosu możesz regulować poprzez dodawanie ostrej srirachy. Jogurt świetnie będzie równoważył jej smak.

Pieczenie i podanie podudzia z kurczaka w sosie własnym

Wracamy do pracy nad kawałkami z kurczaka.

Podudzia z kurczaka w sosie własnym – czas pieczenia. Umieść je w Ovi Smart i piecz przez 30 minut w temperaturze 170 stopni. Dzięki temu urządzeniu nie będziesz czekać na jego nagrzanie, Ovi Smart od razu zaczyna pracować. Co więcej, proces pieczenia jest 1,5 raza krótszy niż w piekarniku.

Obraz

Po upieczeniu przełóż kurczaki na jeden talerz i serwuj z wcześniej przygotowanym sosem. Przed podaniem posyp podudzia drobno posiekaną pietruszką.

Obraz

Oczywiście pieczone kawałki z kurczaka możesz serwować również z dodatkami w formie obiadu. Świetnie sprawdzi się tu jednakowo sałatka, ziemniaczane łódeczki, talarki, ryż oraz kasza. Jak sama widzisz, możliwości jest naprawdę wiele, dlatego nie zwlekaj i jeszcze dziś przygotuj pyszny posiłek dla swoich bliskich.

Jak oceniasz nasz przepis na podudzia z kurczaka w sosie własnym?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także