Soczyste skrzydełka w sosie BBQ. Jak zrobić? Amerykanie je kochają

skrzydełka w sosie BBQ

Skrzydełka z kurczaka często goszczą u nas na obiad. Dzięki marynacie i dodatku sosu BBQ na pewno nie są nudne! Oto nasz przepis na soczyste skrzydełka w sosie BBQ.

Soczyste skrzydełka w sosie BBQ. Jak zrobić? Przepis

Mięso najlepiej wybierać u lokalnego rzeźnika lub w sprawdzonym sklepie. Jeśli masz taką możliwość, to poproś o skrzydełka o mniej więcej tej samej wielkości. Dzięki temu równomiernie się upieką. Możesz przygotować je nie tylko w piekarniku, ale również na grillu.

Jak zrobić domowy sos BBQ? Sos BBQ szczególnie popularny jest w USA, ale zaczął podbijać już Polskę. Nic w tym dziwnego, bo smakuje naprawdę pysznie. Pierwotnie był rodzajem marynaty do grilla, jak wskazuje nazwa (BBQ – barbecue, czyli grill). Sprawdzi się idealnie nie tylko do skrzydełek: pasuje dobrze również do żeberek, wieprzowiny i innych części kurczaka. Możesz nim również posmarować kalafiora, kukurydzę czy cukinię i zgrillować.

Chociaż podaje się, że sos BBQ korzeniamy sięga XVII wieku, to w tamtejszych książkach kucharskich próżno szukać o nim wzmianki. Na rynek trafił w 1926, ale dopiero 22 lata później, kiedy wzięła się za niego kultowa marka Heinz.

Jak smakuje sos BBQ? Łączy w sobie kwaśne i słodkie smaki z dodatkiem aromatu wędzonki. Składniki sosu mogą ulegać zmianie, do najpopularniejszych jednak należą: przecier pomidorowy, ocet, przyprawy oraz cukier.

Przepis na soczyste skrzydełka w sosie BBQ poniżej. Sprawdź składniki i przygotowanie krok po kroku.

Zobacz również: Podudzia z kurczaka w sosie własnym


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×