PrzepisSchab duszony w mleku. Przepis na delikatny i soczysty obiad

Schab duszony w mleku. Przepis na delikatny i soczysty obiad

Schab duszony w mleku. Przepis na delikatny i soczysty obiad
Ewa
05.03.2022 07:00

Schab duszony w mleku to rewelacyjny przepis na obiad dla całej rodziny. Idealnie soczysty i kruchy w każdym kawałku!

Schab duszony w mleku – sprawdzony przepis

Przygotowanie duszonego schabu w mleku jest banalnie proste. Dzięki dodaniu do niego aromatycznych przypraw wraz z bulionem, mlekiem i cebulką powstaje gęsty sos, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do ziemniaków.

Wybierz ładny kawałek mięsa. Najlepiej sprawdzi się schab środkowy. Pamiętaj, żeby wziąć schab w kawałku, nie w plastrach. W przeciwnym wypadku może wyjść nieco suchy.

Delikatny i soczysty schab w mleku. Jak zrobić? Jak długo dusić?

Pieczony schab w mleku, to coś, co sprawdzi się na rodzinny obiad w gronie najbliższych. Mięso trzeba dusić przez 1,5 godziny, ale w tym czasie nie musisz robić nic więcej. Najlepiej smakuje podany z tłuczonymi ziemniakami i w towarzystwie ulubionej surówki.

Taki schab w mleku możesz z powodzeniem odgrzać następnego dnia, jeśli zostanie ci trochę z obiadu. Gwarantujemy jednak, że zniknie w mgnieniu oka!

Składniki

Schab duszony w mleku – składniki

  1. 1 kg schabu wieprzowego
  2. główka czosnku
  3. 40 g masła
  4. 1-2 cebule
  5. 1 1/2 szklanki mleka
  6. 1 szklanka bulionu warzywnego
  7. 2-3 liście laurowe
  8. 1 łyżeczka soli
  9. 1 łyżeczka pieprzu

Jak zrobić schab duszony w mleku?

Zacznijmy od przyprawienia i przygotowania schabu duszonego w mleku.

Po mięso najlepiej udać się do sprawdzonego rzeźnika. Umyj je i osusz ręcznikiem papierowym. W mięsie zrób niewielkie nacięcia na głębokość ok. 1-2 cm. Czosnek obierz z łupiny i włóż w otwory. Dzięki temu mięso wypełni się w całości przyjemnym aromatem. Po upieczeniu i duszeniu czosnek traci swój ostry smak, więc nie musisz się go obawiać.

Mięso dopraw solą i pieprzem i obsmaż z każdej strony na maśle. Żeby masło się nie przypaliło – dodaj do niego odrobinę oleju. Mięso powinno się zamknąć, żeby pozostało soczyste.

Jak długo dusić schab w mleku?

Do garnka z mięsem dodaj bulion warzywny, cebulę i mleko i wymieszaj. Dorzuć liście laurowe i przykryj pokrywką. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem przez 1,5 godziny. Przez ten czas nie musisz nic więcej ze schabem robić.

Kiedy mięso się dusi możesz przygotować ziemniaki i ulubioną surówkę do obiadu. Nie zapomnij o porcji warzyw :)

Delikatny schab w mleku gotowy

Po półtorej godziny schab jest już gotowy.

Mięso wyjmij z patelni i pokrój w plastry. Powstały sos zblenduj na gładko, żeby nie było grudek.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także