Soczysty schab pieczony w kapuście z boczkiem i cebulą. Przepis na coś pysznego

Schab pieczony w kapuście, przetykany plastrami chrupiącego boczku i cebuli to prosty i efektowny przepis na obiad. Mięso rozpływa się w ustach, a kapusta kiszona jest świetnym dodatkiem do obiadu. Przygotowanie tej potrawy jest naprawdę łatwe, a sama forma jej podania robi wrażenie.

Przepis na soczysty schab pieczony w kapuście z boczkiem i cebulą

Soczysty schab świetnie smakuje z ziemniakami lub kopytkami. Dzięki temu, że w kieszonki włożyliśmy boczek, to mięso nie jest suche. Tłuszcz pięknie wsiąka w struktury mięsa, a cebula nadaje wyjątkowego aromatu.

Przygotowując mięso do soczystego schabu pieczonego w kapuście z boczkiem i cebulą, pamiętaj, żeby nie odcinać fragmentów tłuszczu. To właśnie one zapobiegają wysuszeniu się schabu podczas pieczenia w piekarniku. Jeśli wybierzesz większy kawałek schabu, to pamiętaj o prostej zasadzie: 1 kg to 1 godzina w piekarniku. Dzięki temu Twój schab pieczony nie będzie suchy.

Jak dobrać do tego dobrą kapustę kiszoną? Po pierwsze, kapusta powinna być biała. Jeśli do przyspieszenia procesu naturalnej fermentacji producent dodaje octu, to zbrązowienie kapusty jest tego objawem. W składzie powinna być tylko kapusta i sól, która naturalnie konserwuje. Mogą pojawić się inne dodatki, na przykład marchewka, ale poza tym w składzie nie powinno być nic więcej.

Zerknij na nasz kanał Pyszności, żeby zobaczyć inne pomysły na dania ze schabem w roli głównej.

Poniżej przepis na soczysty schab pieczony w kapuście z boczkiem i cebulą krok po kroku.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×