Prawdziwy sos beszamelowy – jak go zrobić? Przepis i składniki na beszamel od podstaw

Sos beszamelowy jest bazą dla wielu potraw. Ciężko wyobrazić sobie bez niego pyszną lazanię. Przygotowanie jest banalnie proste i zaraz pokażemy Ci, jak zrobić aksamitny beszamel. Przepis i składniki na sos beszamelowy poniżej.

Skąd się wziął beszamel? Historia sosu beszamelowego

Kremowy sos na bazie masła, mąki i mleka swoimi korzeniami sięga czasów Ludwika XVII. Wymyślił go rzekomo jeden z wysokich urzędników na dworze francuskiego króla.

Sos beszamelowy to nic innego jak zasmażka, którą rozprowadzono w mleku. Jakie przyprawy do beszamelu? Nie może zabraknąć białego pieprzu, który jest mniej ostry niż czarny i podkręca smak dania. W środku powinna znaleźć się również szczypta gałki muszkatołowej i sól.

Sos beszamelowy – do czego pasuje? Z czym podawać?

Beszamel znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Sos beszamelowy sprawdzi się we wszelkiego rodzaju zapiekankach, lazanii czy cannelloni. Pasuje również do pieczonych i smażonych ryb. Świetnie smakuje z dorszem i łososiem.

Sos beszamelowy – przepis i składniki

Jak zrobić prawdziwy sos beszamelowy w domu? Przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmie Ci dużo czasu. Chwila gotowania, mieszania i sos jest gotowy do podania! Składniki na beszamel i sprawdzony przepis oraz wykonanie krok po kroku poniżej.

Zobacz również: Penne ala vodka


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×