Prawdziwe spaghetti bolognese. Oryginalny przepis na makaron po bolońsku. Smakuje jak we Włoszech

Spaghetti bolognese (makaron po bolońsku) to jedno z naszych ulubionych dań włoskiej kuchni. Dziś pokażemy Ci, jak przygotować pyszny makaron inspirowany klasycznym przepisem prosto z Włoch. Przepis na pastę spaghetti bolognese poniżej.

Spaghetti bolognese – włoski przepis na prawdziwą pastę

Chociaż mogłoby się wydawać, że region pochodzenia tego makaronu jest znany, to burmistrz Bolonii od lat z tym walczy. Według zwolenników tradycji danie to, serwowane w restauracjach na całym świecie jako symbol Italii, w ogóle nie istnieje, a we włoskich restauracjach podawane jest tylko ze wzgląd na turystów.

Są jednak dokumenty, które potwierdzają, że spaghetti bolognese jak najbardziej istnieje we Włoszech, a na dodatek dokumenty potwierdzające ten fakt sięgają aż XVI wieku.

Jak zrobić spaghetti bolognese – makaron po bolońsku?

Jak zrobić spaghetti bolognese, czyli makaron po bolońsku? Jakie składniki będą potrzebne? Tak naprawdę każdy ma na to swój sprawdzony przepis i każdy (nawet Włoch) robi to trochę po swojemu. Są jednak składniki do spaghetti bolognese, których nie może zabraknąć: mięso mielone, seler naciowy, pomidory i marchewka.

Sos do spaghetti bolognese jest mięsno-warzywny, w którym nie brakuje włoskiego smaku i charakteru. Mięso tak naprawdę nie jest tu najważniejsze, bo to długo duszone warzywa oddają swój aromat.

Przepis na spaghetti bolognese, składniki i wykonanie krok po kroku poniżej. Zobacz, jak zrobić makaron po bolońsku.

Zobacz również: Łosoś z patelni z marchewką i ryżem


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×