PrzepisDania główneSpaghetti z sosem pomidorowym i wołowiną. Jak zrobić szybki makaron z patelni?

Spaghetti z sosem pomidorowym i wołowiną. Jak zrobić szybki makaron z patelni?

Spaghetti z sosem pomidorowym i wołowiną. Jak zrobić szybki makaron z patelni?
Pyszności
16.02.2022 16:30, aktualizacja: 21.02.2022 15:50

Spaghetti z sosem pomidorowym to danie, które zna i lubi każdy. Dziś przygotowaliśmy je w innym wydaniu- całą potrawę przygotowaliśmy na jednej patelni.

Jak zrobić spaghetti- obiad dla całej rodziny

Jeśli mielibyśmy wskazać jedno z dań, które jest kultowe w każdym zakątku świata, z pewnością byłoby to spaghetti wywodzące się z kuchni włoskiej. Jest to rodzaj długiego i cienkiego makaronu, który powstaje z pszenicy durum. Zazwyczaj łączone jest z sosem pomidorowym, ale możesz tu również wykorzystać inne dodatki. Co więcej, spaghetti możesz serwować zarówno w wersji wegetariańskiej, jak i z mięsem - wołowiną, wieprzowiną i drobiem.

A skoro już o spaghetti mowa, warto podkreślić, że tego typu makaron powinien być przygotowywany w wersji al dente. Największym błędem, jaki można popełnić przy pracy z makaronem, jest właśnie jego rozgotowanie. Dlatego kluczem do sukcesu przygotowania pysznego spaghetti jest przypilnowanie makaronu podczas gotowania.

Jednogarnkowy makaron- przepis

Dziś klasyczne spaghetti połączyliśmy w ciekawy sposób z mieloną wołowiną. Idealnym uzupełnieniem jest tutaj domowej roboty sos pomidorowy. Całe danie zrobisz na zwykłej patelni.

Sos pomidorowy do tego przepisu przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.

Składniki

Podstawowe składniki

  1. 400 g mielonego mięsa wołowego
  2. 200 g makaronu spaghetti
  3. 1 cebula
  4. 1/2 czerwonej papryki
  5. 1/2 zielonej papryki
  6. 1/2 żółtej papryki
  7. 100 ml wina czerwonego
  8. 120 g mozzarelli
  9. 250 ml bulionu warzywnego

Sos pomidorowy

  1. 800 g pomidorów PELATI
  2. 1 garść bazylii
  3. 2 ząbki czosnku
  4. 3 łyżki oliwy z oliwek
  5. 1 łyżeczka soli
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu

Spaghetti i wołowina

Pracę nad przepisem rozpocznij od połączenia surowego spaghetti i wołowiny.

Jeśli kupiłaś wołowinę w kawałku, najpierw musisz ją zmielić. Nie zapomnij również o doprawieniu mięsa przy pomocy soli i pieprzu. Następnie weź do ręki małą garść surowego spaghetti i obtocz je dookoła mieloną wołowiną - tworząc mięsną obręcz.

Obraz

Tak przygotowane składniki podsmaż wstępnie na patelni z każdej strony po 2-3 minuty. Następnie odstaw je na bok i przejdź do kolejnego etapu pracy nad przepisem.

Na tej samej patelni podsmaż podzielone na mniejsze kawałki warzywa. Mowa tu o białej cebuli oraz papryce w 3 kolorach - żółtej, zielonej i czerwonej.

Obraz

Smaż składniki przez kilka minut. Pamiętaj, aby od czasu do czasu przemieszać zawartość patelni, dzięki czemu składniki się nie przypalą.

Sos pomidorowy

W międzyczasie przygotuj domowej roboty sos pomidorowy.

W blenderze próżniowym połącz ze sobą: pomidory pelati, świeże listki bazylii, 2 obrane ząbki czosnku, oliwę z oliwek, sól oraz pieprz.

Obraz

Zmiksuj składniki na jednolitą mieszankę. Dzięki temu urządzeniu zrobisz to w mgnieniu oka!

Połączenie składników

Wszystkie składniki mamy już gotowe. Teraz wystarczy je połączyć.

Na patelnię z warzywami dodaj wcześniej podsmażony makaron z wołowiną. Opcjonalnie na patelnię możesz dodać również czerwone wino, które podkreśli smak naszego dania. Pod wpływem wysokiej temperatury procenty ulotnią się, więc nie musisz się martwić.

Obraz

Jako kolejne składniki na patelni powinny znaleźć się: przygotowany w blenderze sos oraz bulion warzywny. Na koniec posyp wiązanki makaronu z mięsem mozzarellą, po czym gotuj całość przez 20 minut.

Obraz

I to wszystko! Smaczny obiad prosto z patelni jest już gotowy. Prawda, że jego przygotowanie jest bajecznie proste?

Obraz

Więcej pomysłów na ciekawe i smaczne jednocześnie obiady czeka na naszej stronie www. Niesamowitych inspiracji z pewnością Ci nie zabraknie.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także