Super czekoladowe brownie. Przepis na amerykańskie ciasto wilgotne z czekoladą

brownie w klasycznym wydaniu

Brownie to jedno z naszych ulubionych ciast. Przygotowanie idealnie wilgotnego, czekoladowego amerykańskiego ciasta jest banalnie proste. Zaraz przekonasz się, jak zrobić brownie idealne.

Co to jest brownie? Jak powinno wyglądać? Skąd pochodzi?

Czym jest ciasto brownie? To błyskawiczne ciasto czekoladowe, charakterystyczne dla kuchni amerykańskiej. Nie przypomina naszego murzynka czy babki, bo jest bardzo wilgotne i zbite. Kruchy, delikatnie popękany wierzch i mocno czekoladowy środek zjednał sobie fanów na całym świecie.

Chociaż teorii na temat powstania brownie jest wiele, a pierwsze przepisy pochodzą z początku XX wieku, to naszą ulubioną jest historia pewnej bibliotekarki. Pani Brown chciała przygotować ciasto czekoladowe dla swoich gości, ale zapomniała dodać proszku do pieczenia. W rezultacie powstał zakalec, którym wszyscy znajomi amerykańskiej bibliotekarki zajadali się ze smakiem.

Jak zrobić brownie – amerykańskie ciasto czekoladowe i wilgotne?

Głównym składnikiem brownie jest oczywiście czekolada, a sama mąka nie może grać głównej roli. Aby osiągnąć odpowiedni poziom wilgotności, potrzebujesz masła i czekolady, więc ich proporcje są naprawdę ważne.

Jeśli nie chcesz, żeby w Twoim cieście powstały grudki, a sama masa nabrała nieco lekkości, pamiętaj o przesianiu w osobnej misce suchych składników.

Przepis na brownie – amerykańskie ciasto poniżej. Sprawdź, jak zrobić wilgotne ciasto czekoladowe.

Zobacz również: Błyskawiczne ciasto z blendera


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×