Surówka colesław lepsza niż w KFC. Prosty przepis na surówkę do obiadu

Surówka colesław to absolutny klasyk wśród surówek. Pyszna i prosta surówka z młodej kapusty, która pasuje do wielu dań.
Surówka colesław – skąd się wzięła? Z jakiego kraju pochodzi?
Chociaż mogłoby się wydawać, że kolebką znanej surówki są Stany Zjednoczone, to jej nazwa wskazywać może na europejskie korzenie- z języka niderlandzkiego słowo koolsla to po prostu „sałatka z kapusty”. Colesław to nazwa, które została zanglizowana. Mówi się, że to wynalazek holenderski imigrantów w Nowym Jorku. Są jednak wzmianki, że wymyślili ją… Rzymianie!
Nie da się ukryć, że największą sławę surówka zawdzięcza sieci fast foodów. Gwarantujemy jednak, że nasza surówka colesław smakuje lepiej niż w KFC!
Jak zrobić surówkę colesław lepszą niż z KFC?
Bazą surówki colesław jest szatkowana biała kapusta, marchewka i majonez. Niektórzy dorzucają do tego przepisu coś od siebie, jednak sama baza jest tak smaczna, że nie wymaga urozmaiceń.
Colesław świetnie pasuje do dań mięsnych, w szczególności do filetów w panierce.
Przepis na surówkę colesław lepszą niż z KFC (składniki, wykonanie i czas przechowywania w lodówce) poniżej.
Zobacz również: Zapiekanka makaronowa w kokilkach
Komentarze