PrzepisSzachownica z ciasta francuskiego z papryką, szynką i serem. To danie to prawdziwe arcydzieło!

Szachownica z ciasta francuskiego z papryką, szynką i serem. To danie to prawdziwe arcydzieło!

Szachownica z ciasta francuskiego z papryką, szynką i serem. To danie to prawdziwe arcydzieło!
Ewa
25.02.2022 21:00

Ciasto francuskie z papryką, szynką i serem w formie szachownicy prezentuje się niesamowicie. To prosty przepis na efektowną przekąskę, która przypadnie wszystkim do gustu.

Ciast francuskie to bardzo wdzięczny materiał w kuchni. Możesz przygotować z niego mnóstwo przekąsek zarówno na słodko, jaki i na słono. Dzisiaj zamieniliśmy je w kolorową szachownicę, której wnętrze wypełniliśmy czerwoną papryką, mozzarellą i szynką.

Szachownica z ciasta francuskiego- składniki i przygotowanie

Szachownica z ciasta francuskiego to forma, która po prostu zachwyca. Wbrew pozorom- jej przygotowanie jest naprawdę proste!

Warto mieć w swoim domu arkusz ciasta francuskiego, który wyciągniesz, gdy najdzie cię ochota na coś szybkiego i pysznego lub odbierzesz telefon, że właśnie zmierzają do ciebie niespodziewani goście. Wtedy przekąska z ciasta francuskiego z szynką, papryką i mozzarellą według prostego przepisu sprawdzi się, zachwycając uczestników imprezy.

Ciasto francuskie możesz z powodzeniem mrozić. Dzięki temu zawsze będziesz mógł przygotować przekąskę z szynką bez wizyty w sklepie.

Kolorowa papryka odgrywa tu dużą rolę. Między poszczególnymi kolorami nie ma różnicy w smaku, ale sprawia, że wizualnie taka przekąska prezentuje się po prostu znakomicie.

Składniki

  1. 1 żółta papryka
  2. 1 czerwona papryka
  3. 1 pomarańczowa papryka
  4. 1 zielona papryka
  5. 400 g ciasta francuskiego
  6. jajko
  7. 4 plastry szynki gotowanej
  8. 125 startej mozzarelli
  9. sól i pieprz

Zacznij od przygotowania papryki.

W naszym przepisie używamy praktycznie wszystkich dostępnych kolorów papryki słodkiej. W większości sklepów możesz kupić je na sztuki. Jeśli nie znajdziesz np. zielonej czy pomarańczowej, to wybierz taki kolor, jaki jest dostępny. Nie ma różnicy w smaku.

Papryki dokładnie umyj i pokrój na paski. Pamiętaj o usunięciu ze środka części nasiennej.

Obraz

Mozzarellę zetrzyj na tarce. Zamiast mozzarelli możesz użyć innego sera, który dobrze będzie się topił. W naszym przepisie wybraliśmy szynkę gotowaną ze względu na to, że jej plastry są na tyle duże, że składanie szachownicy jest łatwiejsze. Możesz oczywiście wybrać taką wędliną, jaką lubisz. Sprawdzi się tutaj na przykład polędwica sopocka.

Ciasto francuskie

Czas na przygotowanie szachownicy z ciasta francuskiego. Postaramy się opisać zwijanie jak najlepiej, ale o wiele prościej będzie, gdy zerkniesz na filmik z przepisem.

Rozwiń ciasto francuskie i pokrój je na dwie części - 1 część o wymiarach ok. 16x20 cm, a 2 część o wymiarach ok. 19x20 cm. Weź węższą część ciasta i od każdego boku odetnij po 1 pasku i odłóż je na bok.

Pozostałą część ciasta również pokrój w paski.

Weź 1 z 4 wcześniej odkrojonych pasków i połóż go z lewej strony ciasta pokrojonego w paski. Dociśnij go.

Obraz

Zawiń co drugi pasek do lewej strony. Obok paska z lewej strony umieść paski papryki koloru czerwonego, a następnie zawiń paski z lewej strony do prawej strony.

Obraz

Zawiń pozostałe paski do lewej strony, znowu zawijając co drugi pasek.Powtarzaj cały czas tą samą czynność, jednak używaj na przemian różnych kolorów papryk. Kiedy powstanie szachownica, przyklej 3 pozostałe, wcześniej odkrojone paski do górnego, dolnego i lewego boku szachownicy, a następnie odkrój zbyteczne paski z prawej strony.

Obraz
Obraz

Kiedy powstanie szachownica, przyklej 3 pozostałe, wcześniej odkrojone paski do górnego, dolnego i lewego boku szachownicy, a następnie odkrój niepotrzebne paski z prawej strony. Weź większy kawałek ciasta francuskiego i za pomocą pędzelka nasmaruj go jajkiem. Dzięki temu ciasto francuskie pięknie się zarumieni. Na środku ciasta umieść plastry szynki, ser mozzarella i posyp solą i pieprzem.

Obraz
Obraz
Obraz

Pieczenie

Nasmaruj wierzch i boki ciasta jajkiem, a następnie włóż szachownicę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C. Piecz przez 25 minut.

Obraz

Gotowe!

Po 25 minutach wyjmij danie z piekarnika i pokrój je na kawałki.

Najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdzi się również w roli zimnej przekąski.

Smacznego!

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także