PrzepisSzaszłyki z kurczaka z boczkiem. Niezawodna przekąska na ciepło

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem. Niezawodna przekąska na ciepło

Szaszłyki z kurczaka z boczkiem. Niezawodna przekąska na ciepło
Pyszności
18.03.2022 16:30, aktualizacja: 18.03.2022 17:26

Mamy piątek, a jak weekend to nie może zabraknąć niezawodnej przekąski na ciepło. I szaszłyki z kurczaka zapiekane w boczku spiszą się w tej roli idealnie!

Przekąska na ciepło - szybki przepis z kilku składników

Pomysłów na szybkie, sprawdzone i przede wszystkim nieskomplikowane przekąski na ciepło nigdy za wiele. Sprawdzą się przecież na tak wielu płaszczyznach - czy to podczas niespodziewanej wizyty znajomych, w trakcie maratonu filmowego, czy w końcu jako ciekawy dodatek na imprezowym stole w ramach weekendowej imprezy z ekipą.

Z naszym dzisiejszym przepisem z pewnością odniesiesz kulinarny sukces. Genialne szaszłyki z kurczaka w połączeniu z boczkiem i ciekawą marynatą tworzą niesamowitą kombinację smakową. Obok takiego trio nie da przejść się obojętnie, zresztą już za moment sama się o tym przekonasz.

Składniki

Kurczak

  1. 2 filety z kurczaka
  2. 3 łyżki oliwy z oliwek
  3. 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  4. 1 łyżeczka cebuli granulowanej
  5. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  6. 1/2 łyżeczki pieprzu
  7. 1 łyżeczka soli

Dodatki

  1. 2 plastry żółtego sera
  2. 2-3 plastry szynki
  3. 4 plastry pomidora
  4. 8 plastrów boczku
  5. 3 łyżki sosu sojowego
  6. 2 łyżki miodu

Przygotowanie kurczaka

Pracę nad dzisiejszym przepisem rozpoczynamy od przygotowania kurczaka.

W tym celu dokładnie umyj i osusz filety z kurczaka przy pomocy kuchennego ręcznika. Następnie przełóż mięso na deskę do krojenia, po czym podziel każdy filet na pół (wzdłuż całej długości).

Jeśli nie chcesz, aby deska do krojenia przemieszczała się po blacie podczas pracy nad mięsem, pomiędzy blatem i deską ułóż nawilżoną ściereczkę kuchenną lub ręcznik kuchenny. Podzielone na mniejsze kawałki filety, rozbij przy pomocy tłuczka do ziemniaków na cienkie plastry.

Obraz

Następnie przenieś mięso do dużej miski i połącz je z oliwą oliwek, słodką papryką, cebulą granulowaną, suszonym czosnkiem, pieprzem oraz solą.

Obraz

Dokładnie wymieszaj zawartość miski, aby składniki dobrze się połączyły. Tak przygotowane kawałki kurczaka odstaw do marynaty minimum na godzinę.

Złożenie szaszłyków

Doprawione kawałki kurczaka ułóż ponownie na desce do krojenia.

Następnie na każdym elemencie ułóż plastry żółtego sera i szynki. Nie zapomnij również o pomidorze, który świetnie będzie komponował się z pozostałymi składnikami.

Obraz

Zwiń każdy kawałek mięsa w rulonik, po czym obtocz plastrami boczku. Poszczególne elementy ułóż blisko siebie, aby stworzyły jedną całość. Powstałą konstrukcję zabezpiecz przy pomocy patyczków do szaszłyków.

Obraz

Na koniec w osobnej misce połącz sos sojowy z miodem. Powstałą mieszankę rozprowadź na szaszłykach przy pomocy kuchennego pędzelka.

Obraz

Pieczenie i podanie

Jesteśmy już prawie na mecie.

Teraz wystarczy przełożyć mięsną przekąskę na formę do pieczenia, po czym wstaw ją do nagrzanego piekarnika na 25 minut. Urządzenie ma pracować w temperaturze 170 stopni Celsjusza, wykorzystując program "góra-dół".

I to wszystko! Pyszna przekąska na ciepło jest już gotowa. Teraz podziel ją na mniejsze kawałki w taki sposób, aby powstały szaszłyki. Smacznego!

Obraz

Więcej pomysłów na ciekawe i smaczne przekąski znajdziesz w naszej bogatej bazie z przepisami. Czeka tam na Ciebie wiele kulinarnych inspiracji!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także