×

Tagliatelle z pesto pomodori secchi

Tagliatelle z pesto pomodori secchi połączyliśmy z klopsikami w wersji mini. I był to „strzał w 10”, o czym przekonasz się już za moment. Po prostu palce lizać!

Doskonale wiemy, że nasi fani uwielbiają przepisy z makaronem w roli głównej, dlatego dziś po raz kolejny zabieramy Cię w kulinarną podróż do Włoch. Tym razem pokażemy Ci, jak przygotować genialne tagliatelle z pomidorowym pesto i wołowymi klopsikami. Naszym zdaniem to idealna kombinacja smakowa, której nie sposób odmówić. Od samego patrzenia robimy się głodni i jesteśmy przekonani, że z Tobą będzie podobnie!

Do przygotowania dzisiejszej uczty dla podniebienia wykorzystaliśmy makaron tagliatelle i pesto pomodori secchi marki Barilla.

Zobacz także: Gnocchi z pesto rosso i białą kiełbasą

  • Czas przygotowania: 30 minut
  • Czas pieczenia: 6 minut
  • Kuchnia: włoska

Pulpeciki

  • 300 g mielonego mięsa wołowego
  • 1/3 szklanki bułki tartej
  • 1/3 szklanki parmezanu
  • 1/4 szklanki świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 żółtko
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu

Pozostałe składniki

  • 400 g tagliatelle marki BARILLA
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 100 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 150 ml bulionu warzywnego/drobiowego
  • 200 g pesto pomodori secchi marki BARILLA

Pulpeciki

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania pulpecików w wydaniu mini.

W tym celu ustaw na blacie kuchennym dużą miskę, po czym umieść w środku: mielone mięso wołowe, parmezan, bułkę tartą, posiekaną drobno pietruszkę i bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz, sól, żółtko oraz mleko.

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Dokładnie wymieszaj składniki, aby stworzyły zwartą mieszankę. Następnie przy pomocy kuchennej łyżki do nakładania makaronu z dziurką zrób małe pulpeciki. Dzięki dodatkowemu otworowi w gadżecie kuchennym zrobisz to w mgnieniu oka.

Pulpeciki w wydaniu mini przełóż na rozgrzaną patelnię z małą ilością oliwy.

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Następnie smaż przez kilka minut, do chwili aż mięso z każdej strony nabierze złocistego koloru.

Sos

Jako kolejne składniki dodaj na patelnię wytrawne czerwone wino oraz bulion. Możesz użyć tu zarówno bulionu drobiowego, jak i warzywnego. Wybierz taką opcję, która najbardziej Ci odpowiada.

To jednak nie koniec pracy nad naszą mieszanką. Po 4 minutach dodaj na patelnię pesto pomodori secchi.

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Dokładnie wymieszaj zawartość patelni przy pomocy drewnianej łyżki, aby składniki dobrze się połączyły.

Makaron i podanie

W międzyczasie ugotuj makaron. Do tego przepisu wykorzystamy tagliatelle, które dzięki porowatej strukturze dobrze wchłania sosy.

Na palniku ustaw garnek z wodą. Kiedy woda zacznie wrzeć, dodaj łyżkę soli. Przemieszaj zawartość garnka, po czym wrzuć do środka makaron. Gotuj go przez 6 minut. Od czasu do czasu przemieszaj makaron przy pomocy kuchennej łyżki.

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Po 6 minutach odcedź makaron ugotowany w sposób al dente. Następnie przełóż go do patelni i dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.

tagliatelle z pesto pomodori secchi

I to wszystko! Pyszny obiad jest już gotowy. Teraz wystarczy, że przełożysz go na talerze, po czym udekorujesz przy pomocy parmezanu i posiekanej bazylii. Włoskie danie smakuje najlepiej na ciepło, dlatego serwuj je zaraz po przygotowaniu.

tagliatelle z pesto pomodori secchi

Teraz już wiesz, jak w szybki i prosty sposób przygotować pyszny obiad. Skąd to wiemy? Z własnego doświadczenia, kiedy serwujemy go w swoich domach, nasi bliscy zawsze proszą nas o dokładkę! Chyba nie musimy dodawać nic więcej 😊

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij