Tarta z bakłażanem, pomidorem i cukinią

tarta z bakłażanem pomidorem i cukinią

Dziś przychodzimy z pomysłem na genialny obiad, który może sprawdzić się świetnie w formie kolacji. Tarta z bakłażanem, pomidorem i cukinią ma w sobie to coś! O czym za moment sama się przekonasz. Po prostu palce lizać!

Zanim przejdziemy do szczegółów przepisu, warto wspomnieć, że tarta wywodzi się z kuchni francuskiej. Jest to rodzaj wypieku, który składa się zazwyczaj z ciasta kruchego, rzadziej z ciasta drożdżowego lub francuskiego. Może występować w dwóch wersjach: na słodko i słono. I jeśli chodzi o pierwszą wersję występuje tu dodatkowo masa lub krem oraz różnego rodzaju owoce, jak i słodkie elementy dekoracyjne oraz bakalie i orzechy. W drugiej wersji natomiast można wyróżnić pastę lub sos oraz warzywa, różnego rodzaju wędliny i sery. Jak sama więc widzisz, tarta to genialna baza do przygotowania pysznego posiłku na wiele ciekawych sposobów.

Dziś postawiliśmy na wersję na słono i już za moment dowiesz się, jak podać ją z pastą ajvar, bakłażanem, pomidorem i cukinią. Ciasto kruche do naszej tarty przygotowaliśmy w robocie kuchennym marki Philips.

Zobacz także: Pancakes z karmelizowanymi jabłkami


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×