PrzepisTort z gołąbków. Przykład obiadu na cały tydzień. Składniki, przygotowanie, przepis

Tort z gołąbków. Przykład obiadu na cały tydzień. Składniki, przygotowanie, przepis

Tort z gołąbków. Przykład obiadu na cały tydzień. Składniki, przygotowanie, przepis
Ewa
01.03.2022 13:00

Gołąbki to coś, co kocha chyba każdy. Przygotowaliśmy dla Ciebie nietypowy pomysł, dzięki któremu zaoszczędzisz sporo czasu i zachwycisz swoich gości!

Tort z gołąbków – przepis na pomysł na obiad

Kiedy myślimy o gołąbkach, to przed oczami mamy zwykle obraz skrupulatnie zawiniętych w kapustę małych "okazów". Nie da się ukryć, że jest to potrawa czasochłonna- najpierw obgotowanie kapusty, później ryżu, zrobienie farszu, oddzielenie liści, zawijanie... Chociaż smak potrafi wiele wynagrodzić, to jednak w kuchni nad gołąbkami spędzamy naprawdę sporo czasu.

Postanowiliśmy to nieco zmienić i przygotowaliśmy gołąbki w innym wydaniu – to przepis na tort z gołąbków. W takiej formie prezentują się niesamowicie.

Gołąbkowy tort – jak zrobić?

Po pierwsze, omijasz efekt mozolnego zawijania. Po drugie, taki tort wygląda naprawdę elegancko! Kto powiedział, że torty muszą być słodkie- fan gołąbków będzie zachwycony ;)

Oczywiście, piszemy to z pewnym przymrużeniem oka, bo gołąbkowy tort nie wymaga żadnej specjalnej okazji.

Przepis na tort z gołąbków – jak zrobić krok po kroku i dokładna lista składników poniżej.

Składniki

Tort z gołąbków – składniki

  1. 1 główka kapusty włoskiej
  2. 400 g mięsa mielonego wieprzowego
  3. 1 cebula
  4. 1 papryka
  5. 2-3 marchewki
  6. 3-4 ząbki czosnku
  7. 2 jajka
  8. 1 łyżeczka soli
  9. 1 łyżeczka pieprzu
  10. 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki
  11. 100 g ryż ugotowanego ryżu

Sos do gołąbkowego tortu

  1. 500 g passaty pomidorowej
  2. 1/2 szklanki śmietany 30%
  3. 1/2 łyżeczki cukru
  4. 1/2 łyżeczki soli
  5. 1/2 łyżeczki pieprzu

Tort z gołąbków. Jak zrobić farsz?

Zacznij od przygotowania farszu do naszego tortu gołąbkowego.

Na patelni z odrobiną oleju podsmaż mięso mielone. Najlepiej sprawdzi się mięso mielone z łopatki wieprzowej, ale możesz również sięgnąć po wieprzowo-wołowe. Kiedy już się podsmaży- przełóż je na chwilę do miski.

Marchewkę, paprykę i cebulę obierz i umyj, a następnie pokrój w kostkę. Warzywa wrzuć na patelnię i przesmaż chwilę, żeby był chrupiące. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, ugotowany ryż, wcześniej przygotowane mięso, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Na samym końcu dodaj dwa jajka i dokładnie wymieszaj. Pozwolą one połączyć się kompozycji w całość. W zwykłych gołąbkach nie ma zazwyczaj konieczności dodawania jajek, ale żeby masa zachowała kształt w formie tortu- warto je dodać.

Sos do tortu z gołąbków

Czas przygotować sos do gołąbkowego tortu.

Do rondelka wlej passatę pomidorową. Dodaj śmietankę 30%, cukier, sól oraz pieprz. Cukier świetnie podkreśla i wydobywa słodycz z pomidorów. Użyliśmy nieco delikatniejszego białego pieprzu, ale śmiało możesz użyć czarnego.

Ugotuj kapustę włoską. Wystarczy, że włożysz ją na 5 minut do wrzącej wody/

Umieść w formie, na przykład tortownicy, ugotowane liście kapusty. Następnie stwórz warstwę z ryżowej mieszanki i sosu. Zrób kilka warstw. Przy pomocy deski do krojenia odwróć formę i wstaw do piekarnika na 40 minut (temp. 170 stopni Celsjusza).

Gotowy tort gołąbkowy polej pozostałym sosem i posyp posiekaną pietruszką.

Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także