PrzepisUdka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Jak zrobić marynatę, która zachwyca?

Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Jak zrobić marynatę, która zachwyca?

Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym. Jak zrobić marynatę, która zachwyca?
Ewa
27.02.2022 07:00

Udka z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym, to pyszny pomysł na obiad dla całej rodziny. Są niesamowicie soczyste i pełne smaku. Ciężko im się oprzeć! A marynata do mięsa powala na kolana.

Przepis na udka z kurczaka miodowo-musztardowe

Nie potrzeba wiele, by nieco odmienić udka z kurczaka i stworzyć pyszne danie z aromatycznym sosem. Jakie składniki do marynaty musztardowo-miodowej? Musztarda, miód, ocet i olej odmienią całe danie. Aromatyczny sos, dzięki nacięciom w mięsie, wnika do środka i wypełnia każdy kawałek niesamowitym aromatem.

Do naszego przepisu wybraliśmy udka z kurczaka. Sprawdzą się lepiej niż piersi. Są bardziej soczyste i mniej zbite. Pałki z kurczaka w sosie możesz zgrillować lub upiec w piekarniku. Idealnie nadadzą się jako obiad lub kolacja.

Przepis na udka z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym poniżej. Sprawdź jakie składniki są potrzebne do marynaty, a jakie do samego udka.

Składniki

Udka z kurczaka musztardowo-miodowe. Składniki

  1. 6 podudzi z kurczaka
  2. 3 łyżki musztardy francuskiej
  3. 3 łyżki musztardu dijon
  4. 3 łyżki białego octu
  5. 1 łyżka oleju słonecznikowego
  6. 25 ml miodu
  7. sól i pieprz
  8. posiekana natka pietruszki

Jak zrobić udka z kurczaka w sosie musztardowo-miodowym? Na początek zajmuj się udkami

Udka z kurczaka umyj i osusz ręcznikiem papierowym.

Wykonaj 4 nacięcia w każdym podudziu - 2 na jednej stronie i 2 na drugiej stronie. To one umożliwią naszej marynacie wnikanie do środka. Pamiętaj, żeby wybrać ostry nóż, bo to ułatwi Twoją pracę.

Obraz

Jak zrobić marynatę musztardowo-miodową?

Czas przygotować kluczowy składnik – musztardowo-miodową marynatę.

Do miski włóż musztardę francuską, musztardę dijon, biały ocet, olej słonecznikowy i miód. Przypraw solą i pieprzem. (ilość przypraw według uznania, tak jak lubisz najbardziej) Wszystko dokładnie wymieszaj.

Musztarda francuska jest umiarkowanie ostra i gruboziarnista, a musztarda dijon jest ostrzejsza i najczęściej zawiera jeszcze wino lub sok winogronowy.

Włóż podudzia do miski z marynatą i dobrze wszystko wymieszaj, aby marynata dokładnie pokryła mięso. Odstaw miskę na minimum godzinę do lodówki.

Obraz

Pieczenie udek z kurczaka

Po godzinie wyciągnij udka z lodówki.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem lub użyj naczynia żaroodpornego. Wyłóż udka i ponownie nasmaruj podudzia pozostałą marynatą. Następnie włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C i piecz przez 40 minut.W połowie pieczenia przewróć udka na drugą stronę i nasmaruj je resztką pozostałej marynaty.

Obraz

Kiedy wyjąć udka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej? Czas pieczenia

Po 40 minutach całkowitego pieczenia wyjmij mięso z piekarnika i przełóż na talerz. Wierzch posyp posiekaną natką pietruszki.

Podawaj z ziemniakami lub ryżem i ulubioną surówką. Smacznego! Udka z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej są gotowe.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także