Wegański piernik, czyli bez mleka i jajek. Przepis na świąteczne ciasto z powidłami
Piernik co roku wypełnia nasze domy pysznym aromatem, który od razu na myśl przywodzi święta. Przygotowaliśmy go dzisiaj w wersji wegańskiej, czyli bez mleka i jajek.
Przepis na wegański piernik z powidłami. Czym zastąpić mleko i jajka?
Świąteczny piernik to jedno z najprostszych ciast do przygotowania. Dzisiaj upiekliśmy je w nieco zdrowszej wersji, bo słodki smak zapewnia ksylitol. Nie mogło oczywiście zabraknąć czekoladowej polewy i pysznych powideł. Upieczony przez nas wegański piernik jest wilgotny i puszysty.
Wegańskie ciasta są nie tylko dla wegan! Wiele osób źle się czuje po nabiale, inne osoby nie mogą jeść jajek. Dzięki temu w czasie świąt każdy może bez wyrzutów sumienia sięgnąć po porcję słodkości. Jak zrobić wegański piernik z powidłami? Przepis krok po kroku i listę składników znajdziecie poniżej.
Nasze ciasto upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Składniki
Wegański piernik z powidłami – składniki
- 1 banan
- 1 szklanka suszonych daktyli
- 70 ml oleju roślinnego
- 120 ml mleka roślinnego (np. sojowe)
- 120 ml czerwonego wina (opcjonalnie_
- 140 g mąki pszennej
- 140 g mąki gryczanej
- 60 g ksylitolu
- 40 g mielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g powideł śliwkowych
- 400 g polewy czekoladowej
- 50 g płatków migdałów
Jak zrobić ciasto na wegański piernik?
Zacznijmy od przygotowania mokrych składników do wegańskiego piernika na święta.
W blenderze umieść jednego dojrzałego banana (im bardziej dojrzały, tym bardziej słodki będzie), mleko roślinne (możesz użyć też krowiego), olej, suszone daktyle i czerwone wino i zblenduj na gładką masę.
Możesz pominąć dodatek czerwonego wina, jednak warto dolać je do masy. Nadaje ciastu szlachetności i nietypowego smaku. W procesie pieczenia alkohol w dużej mierze wyparowuje.
W dużej misce przygotuj suche składniki, a mianowicie: gryczaną i pszenną mąkę, siemię lniane, ciemne kakao, przyprawę do piernika, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz ksylitol.
Wybierając gotową mieszankę z przyprawą do piernika zwróć na uwagę na to, żeby na pierwszym miejscu w składzie nie było mąki. Jest ona tylko "zapychaczem".
Teraz połącz ze sobą suche i mokre składniki. Banan i siemię lniane pełnią rolę jajka, spajając i łącząc ze sobą składniki. Wymieszane ciasto przełóż do formy i piecz w Ovi przez 40 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
Polewa i powidła do wegańskiego piernika
Ile czasu piec wegański piernik? Po 40 minutach w Ovi ciasto na święta jest prawie gotowe.
Odstaw go, żeby dobrze się przestudził. Gdy przestygnie przekrój piernik na pół i posmaruj powidłami śliwkowymi. Przykryj drugą częścią ciasta i polej polewą.
Jak zrobić najprostszą polewę czekoladową? Połącz w garnuszku ze sobą 100 g masła, 50 g kakao, 120 g cukru pudru i 4 łyżki mleka. Całość dobrze wymieszaj trzepaczką, pilnując, żeby masa się nie zagotowała.
Gotowe!
Nasz wegański piernik jest już gotowy.
Udekoruj go podprażonymi płatkami migdałów. Możesz też dorzucić na górę jedną czereśnię z zalewy.
Smacznego!