Wegański piernik, czyli bez mleka i jajek. Przepis na świąteczne ciasto z powidłami

wegański piernik

Piernik co roku wypełnia nasze domy pysznym aromatem, który od razu na myśl przywodzi święta. Przygotowaliśmy go dzisiaj w wersji wegańskiej, czyli bez mleka i jajek.

Przepis na wegański piernik z powidłami. Czym zastąpić mleko i jajka?

Świąteczny piernik to jedno z najprostszych ciast do przygotowania. Dzisiaj upiekliśmy je w nieco zdrowszej wersji, bo słodki smak zapewnia ksylitol. Nie mogło oczywiście zabraknąć czekoladowej polewy i pysznych powideł. Upieczony przez nas wegański piernik jest wilgotny i puszysty.

Wegańskie ciasta są nie tylko dla wegan! Wiele osób źle się czuje po nabiale, inne osoby nie mogą jeść jajek. Dzięki temu w czasie świąt każdy może bez wyrzutów sumienia sięgnąć po porcję słodkości. Jak zrobić wegański piernik z powidłami? Przepis krok po kroku i listę składników znajdziecie poniżej.

Nasze ciasto upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.

Zobacz także: mini serniczki świętego Mikołaja


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×