PrzepisWegetariańska lasagne w stylu meksykańskim. Przepis, składniki i wykonanie

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim. Przepis, składniki i wykonanie

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim. Przepis, składniki i wykonanie
Ewa
20.03.2022 21:00

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim to połączenie, któremu nie da się oprzeć. Nie odmówi jej nawet największy mięsożerca!

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim. Jak zrobić?

Lazania kojarzy się nam głównie z płatami makaronu przełożonymi mięsem mielonym i sosem pomidorowym. W takiej tradycyjnej, włoskiej odsłonie jest naprawdę pyszna, ale czasem warto poeksperymentować. Dzisiaj w naszej kuchni powstał owoc romansu włoskiej kuchni z meksykańskimi smakami. I to wszystko w wersji wegetariańskiej!

Naszą wegetariańską lasagne w stylu meksykańskim wypełniliśmy po brzegi czarną fasolą (to dobre źródło białka na diecie wegetariańskiej), kukurydzą i aromatycznym sosem.

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim z naszego przepisu wyróżnia się dodatkowo tym, że na próżno szukać w niej makaronu. Zastąpiliśmy go pszennymi tortillami, które jeszcze bardziej pasują do meksykańskiego klimatu naszej lasagne.

Jak zrobić wegetariańską lasagne w stylu meksykańskim? Jak długo piec? Niżej znajdziesz przepis, który krok po kroku pokaże Ci, jak przygotować wegetariańską lazanię.

Składniki

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim – składniki

  1. 2-3 łyżki oleju roślinnego
  2. 1 cebula
  3. 2-3 ząbki czosnku
  4. 200 g świeżego szpinaku
  5. 220 g czarnej fasoli z puszki
  6. 220 g kukurydzy z puszki
  7. 1/2 łyżeczki soli
  8. 1/2 łyżeczki pieprzu
  9. 4 placki tortilli
  10. 1/2 szklanki startej mozzarelli

Sos do wegetariańskiej lasagne w stylu meksykańskim – składniki

  1. 1200 g pomidorów w kawałkach z puszki
  2. 1 łyżeczka chili
  3. 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  4. 1 łyżeczka suszonego czosnku
  5. 1 łyżka suszonego oregano
  6. 1 łyżeczka soli
  7. 1/2 łyżeczki pieprzu

Jak zrobić wegetariańską lasagne w stylu meksykańskim?

Zacznijmy od przygotowania sosu do wegetariańskiej lasagne w stylu meksykańskim.

Jest to banalnie proste. Wystarczy, że w blenderze umieścisz pomidory z puszki bez skórki, chili, kmin rzymski, suszony czosnek i oregano, sól oraz pieprz. Całość dokładnie zblenduj. Jeśli lubisz ostre smaki, to sos możesz dodatkowo przyprawić ostrą papryczką lub dorzucić jedną świeżą chilli do blendowania.

Patelnię postaw na palniku i rozgrzej na średnim ogniu. Wlej na nią olej. Paprykę i cebulę pokrój w drobne kawałki, czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż razem na patelni. Jako kolejne składniki dodaj: świeży szpinak, kukurydzę, czarną fasolę, sól i pieprz. Ponownie dokładnie wymieszaj. Jeśli w sklepie nie znajdziesz czarnej fasoli, to możesz zamienić ją na czerwoną. Przesmażaj całość chwilę, aż świeży szpinak straci swoją objętość.

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim – czas pieczenia

Przygotuj formę do pieczenia.

W formie do pieczenia rozprowadź wcześniej przygotowany sos. Następnie ułóż tortille i ponownie dodaj kolejną porcję sosu. Na wierzchu ułóż część warzyw z patelni. Tak powstaje wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim z naszego przepisu. Co dalej?

Wegetariańska lasagne w stylu meksykańskim – czas pieczenia. Stwórz kilka warstw, żeby wykorzystać cały farsz. Kiedy już tak będzie, to wierzch lazanii posyp startym serem. Możesz użyć tutaj mozzarelli, goudy (polecamy wymieszać ją z cheddarem) lub innego ulubionego sera. Wstaw do piekarnika na 30 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Nasza lasagne jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło, od razu po upieczeniu. Możesz ją udekorować świeżą kolendrą, bazylią lub małym kleksem kwaśniej śmietany. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także