Zapiekane piersi z kurczaka z warzywami

piersi z kurczaka zapiekane pod farszem

Piersi z kurczaka to uniwersalny posiłek, który sprawdzi się na rodzinny obiad. Dodatek warzyw sprawia, że kurczak przestaje być nudny i wciąż potrafi zaskakiwać smakiem. Wystarczy przygotować warzywa i kurczaka na blaszce i wsadzić do piekarnika- szybko i bez zbędnego brudzenia naczyń. Kolorowe i soczyste kawałki mięsa przypadną do gustu każdemu- to idealny sposób na przemycenie dodatkowej porcji warzyw do diety.

Co ciekawe, naukowcy twierdzą, że nie powinniśmy myć piersi z kurczaka przed przygotowaniem. Woda, której używa się do płukania nie ma wystarczająco wysokiej temperatury, żeby zabić drobnoustroje. Rozchlapujące się kropelki jedynie roznoszą je po całej kuchni. Bardzo łatwo może dojść do zakażenia krzyżowego.

Zasada ta dotyczy nie tylko drobiu, a także innych mięs, jak np. wołowina czy wieprzowina. Zamiast tego zadbaj o to, żeby po pokrojeniu mięsa dokładnie umyć i zdezynfekować blat.

Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w Zoodlerze marki Philips.

Zobacz także: Przepyszne krewetki z makaronem z cukinii.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×