×

Zapiekanka naleśnikowa z szynką i serem. Przepis, składniki i przygotowanie

Zapiekanka naleśnikowa z szynką i serem to prosty sposób na pyszny obiad i kolację. Takim naleśnikom naprawdę ciężko się oprzeć.

Zapiekanka naleśnikowa z szynką i serem. Przepis i przygotowanie

Zapiekanki, to coś, co kochamy! Można je przygotować na dziesiątki różnych sposobów, z różnymi dodatkami. Zdecydowanie jest tutaj dużo miejsca na eksperymentowanie!

Tym razem przygotowaliśmy przepis na zapiekankę naleśnikową z szynką i serem. Żeby nasza zapiekanka nie była zbyt sucha, dorzuciliśmy kremową śmietanę. To połączenie smakuje naprawdę wybornie. Taka zapiekanka naleśnikowa świetnie sprawdzi się jako szybki obiad i pyszna kolacja.

Składniki do zapiekanki naleśnikowej. Do środka możesz wrzucić również trochę warzyw: pokrojoną w paski paprykę czy pieczarki w plasterkach. Śmiało eksperymentuj!

Przepis i przygotowanie zapiekanki naleśnikowej z szynką i serem poniżej.

  • Czas przygotowania: 15 minut
  • Czas pieczenia: 20 minut
  • Kuchnia: polska

Zapiekanka naleśnikowa z szynką i serem – składniki

  • 7 naleśników
  • 3 plastry ulubionej szynki
  • 250 g śmietany 18%
  • 100 g startego sera
  • natka pietruszki
  • łyżeczka soli

Naleśniki do zapiekanki z szynką i serem

Zacznij od przygotowania naleśników.

Potrzebujesz 7 sztuk naleśników. W tym przypadku najlepsze będą proporcje: 2 jajka, szklanka mąki, szklanka mleka, 3/4 szklanki wody gazowanej i szczypta soli. Do ciasta dodaj też trochę oleju, żeby móc smażyć je na suchej patelni. Oczywiście, możesz zrobić naleśniki według swojego ulubionego przepisu.

Na naleśniku ułóż plaster ulubionej szynki i łyżkę śmietany. Dodaj sól, pieprz, posiekaną pietruszkę oraz starty ser. Świetnie sprawdzi się tutaj mozzarella. 

Możesz również dorzucić trochę pokrojonych pieczarek i papryki.

Tak przygotowane naleśniki zwiń w rulon.

 

Zwiń w rulon.

Pieczenie zapiekanki naleśnikowej z szynką i serem

Kiedy już zawiniesz naleśniki w rulon- czas na pieczenie!

Na dno formy wyłóż naleśniki bez nadzienia. Na to połóż naleśniki z szynką zawinięte w rulon. Całość przykryj jednym „suchym” naleśnikiem.

Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza), program góra-dół.

Następnie umieść naleśniki w formie do pieczenia. Po czym umieść w niej rulony i przełóż jeszcze jednym naleśnikiem. Wstaw do piekarnika na 20 minut (temp. 180 stopni Celsjusza).

Gotowe!

Po 20 minutach Twoja zapiekanka naleśnikowa jest już gotowa.
Świetnie sprawdzi się jako pomysł na obiad lub kolację. Przygotować ją możesz nawet ze swoim dzieckiem, bo to naprawdę proste.
Zapiekankę naleśnikową możesz podać z sosem czosnkowym. Jeśli chcesz, to możesz górę naleśnika zapiec z dodatkową porcją sera.

Smacznego! Prawda, że przepis na zapiekankę naleśnikową z szynką i serem jest banalnie prosty?

Smacznego!
 

Wybrane dla Ciebie

kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z kurczakiem w pysznej marynacie

Kremowa zapiekanka ziemniaczana z pysznym kurczakiem w marynacie skradnie serce największego niejadka. Wystarczy jeden kęs, aby zakochać się w tym przepisie na całe życie! Zapiekanka ziemniaczana – jakie dodatki? Na naszej stronie znajdziesz wiele pomysłów na genialne zapiekanki ziemniaczane. I nie ma w tym nic dziwnego, skoro jest to sprawdzony przepis na udany obiad dla […]

szaszłyki drobiowe z pieczonymi ziemniakami

Szaszłyki z kurczaka w marynacie z zakręconymi ziemniakami. Przepis na najlepszą marynatę

Szaszłyki z kurczaka w marynacie podaliśmy dzisiaj z zakręconymi ziemniakami. Jak zamarynować mięso, żeby było soczyste i pełne smaku? Najlepsza marynata do szaszłyków. Przepis, który pokochasz. Szaszłyki z kurczaka w marynacie – jak zrobić? Przepis i składniki Szaszłyki to coś, co kochają praktycznie wszyscy. Ich składniki można dopasować według swoich własnych preferencji: od rodzaju mięsa, […]

chrupiące kominki z bagietki

Mini zapiekanki z bagietki na imprezę. Chrupiąca przekąska „kominki” na ciepło

Zapiekanki z bagietki w formie kominków to nasz sprawdzony przepis na imprezę. Każdy pyta nas o przepis, a dziś postanowiliśmy zdradzić, jak zrobić zapiekanki w innej formie. Mini zapiekanki z bagietki na imprezę – przepis, składniki, wykonanie Co zrobić z pieczywem, które zaczyna robić się już nieco czerstwe? Jak zamienić zwykłe kanapki w coś niezwykłego? […]

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

Ślimakowe gołąbki na obiad. Jak zawinąć? Ile gotować?

Gołąbki to coś, co po prostu kochamy! Dzisiaj postanowiliśmy przygotować je w nieco innej odsłonie. Kapustę z farszem zawinęliśmy w ślimaki. Tak powstały ślimakowe gołąbki z naszego przepisu. Historia gołąbków (potrawy). Skąd się wzięły? Skąd pochodzą? Gołąbki jako potrawa zawitały u nas w XIX wieku. Legenda głosi, że dawniej na dworach jadano faszerowane gołębie, zawinięte […]

zamknij