PrzepisCoś dobrego na śniadanie: zapiekanka z boczkiem, papryką i serem. Przepis, który zachwyca

Coś dobrego na śniadanie: zapiekanka z boczkiem, papryką i serem. Przepis, który zachwyca

Coś dobrego na śniadanie: zapiekanka z boczkiem, papryką i serem. Przepis, który zachwyca
Ewa
15.02.2022 13:49, aktualizacja: 18.02.2022 13:49

Pomysł na śniadanie, który zachwyca? Zapiekanka z chleba tostowego z dodatkiem boczku, papryki i sera to pyszny pomysł na nietypowe śniadanie. Wymaga poświęcenia kilku minut więcej niż tradycyjne kanapki, ale czas, który spędzisz w kuchni, przełoży się na coś naprawdę wyjątkowo smacznego.

Zapiekanka z boczkiem, papryką i serem. Jak zrobić? Pomysł na przepis

Do przygotowania tej zapiekanki użyliśmy chleba tostowego. Możesz również użyć zwykłego pieczywa. To świetny sposób na to, żeby nie marnować chleba, który może być już czerstwy. Zero waste w kuchni to coś, co naprawdę lubimy.

Do środka możesz też dorzucić inne warzywa: drobno pokrojone różyczki brokuła, trochę ostrej papryczki lub 2 łyżki kukurydzy z puszki. Taka zapiekanka śniadaniowa doda Ci energii na cały poranek i rozgrzeje od środka.

Przepis na zapiekankę z boczkiem, papryką i serem poniżej. Coś dobrego na śniadanie we dwoje, co zachwyci każdego smakosza.

Składniki

Zapiekanka z boczkiem, papryką i serem – składniki

  1. 12 kromek chleba tostowego
  2. 12 plastrów boczku
  3. 1/2 papryki
  4. pęczek szczypiorku
  5. 4 szklanki startego sera
  6. 6 jajek
  7. 3 szklanki mleka
  8. sól i pieprz do smaku

Zapiekanka z boczkiem, papryką i serem – pomysł na śniadanie we dwoje krok po kroku

Do przygotowania tej zapiekanki przyda Ci się naczynie żaroodporne. Możesz też sięgnąć po niedużą blaszkę do pieczenia ciast.

Boczek, chleb tostowy i paprykę pokrój w kostkę, a szczypiorek drobno posiekaj.

W naczyniu żaroodpornym równomiernie rozłóż połowę pokrojonego chleba, a następnie posyp go połową ilości posiekanego boczku, papryki i szczypiorku. Posyp 2 szklankami startego żółtego sera. Na serze rozłóż pozostałą ilość chleba, a następnie pozostałą ilość boczku, papryki, szczypiorku i sera.

Jeśli chodzi o ser, to najlepiej sprawdzi się tutaj mozzarella, wymieszana mozzarella z cheddarem lub ser gouda. Coś dobrego na śniadanie zaczyna się tworzyć.

Do miski wbij jajka i roztrzep. Dodaj do nich mleko, sól i pieprz i wymieszaj. Możesz też dorzucić trochę sproszkowanej papryki lub oregano. Powstałą

polej powstałą mieszanką zapiekankę w naczyniu. Przykryj naczynie folią aluminiową i umieść je w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni C. Piecz przez 50 minut.

I gotowe!

Twoje śniadaniowa zapiekanka z chleba tostowego jest już gotowa. Podawaj ją na ciepło i rozkoszuj się pysznym, chociaż nieco kalorycznym, śniadanie. To świetny pomysł na leniwy, weekendowy posiłek.

Zapiekanka z boczkiem, papryką i serem to wypasione śniadanie, które doceni nie tylko twoja druga połówka.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także