PrzepisZapiekanka z ciasta francuskiego z jajecznicą. Niezawodny pomysł na śniadanie i kolację

Zapiekanka z ciasta francuskiego z jajecznicą. Niezawodny pomysł na śniadanie i kolację

Zapiekanka z ciasta francuskiego z jajecznicą. Niezawodny pomysł na śniadanie i kolację
Pyszności
04.02.2022 20:30

Zapiekanka na bazie ciasta francuskiego z jajecznicą w środku totalnie zawróciła nam w głowach. Kiedy ją serwujemy, znika z talerzy w mgnieniu oka!

Zapiekanka - przepis na śniadanie i kolację

Masz dość serwowania na śniadanie lub kolację oklepanych kanapek? Szukasz czegoś nowego, prostego w przygotowaniu i smacznego jednocześnie? Jeśli tak, mamy coś wyjątkowego. Nasza dzisiejsza zapiekanka nie tylko świetnie smakuje, ale i fajnie się prezentuje. Co więcej, zrobisz ją w prosty sposób zaledwie w 15 minut.

Największym plusem naszego dzisiejszego przepisu jest fakt, że potrzebujesz tylko 4 składników, aby przygotować smaczny posiłek dla swoich bliskich zarówno w środku zapracowanego tygodnia, jak i leniwego weekendu. Bazą naszej dzisiejszej zapiekanki jest ciasto francuskie, które połączyliśmy z jajecznicą, szynką i serem. Taka kombinacja to strzał w 10, o czym za moment sama się przekonasz!

Składniki

Podstawowe składniki

  1. 2 arkusze ciasta francuskiego
  2. 2 łyżki masła
  3. 8 jajek
  4. 1 łyżeczka soli
  5. 1/2 łyżeczki pieprzu
  6. 12 plastrów szynki
  7. 6 plastrów żółtego sera

Dodatki

  1. 1 roztrzepane jajko
  2. 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  3. 2 łyżeczki sezamu
  4. świeża natka pietruszki

Przygotowanie jajecznicy

Pracę nad przepisem rozpocznij od przygotowania jejcznicy.

W tym celu umieść na palniku patelnię z masłem. Kiedy produkt całkowicie się rozpuści, dodaj na patelnię jajka i zacznij je mieszać przy pomocy drewnianej łopatki kuchennej.

Obraz

Jajecznicę dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Oczywiście możesz użyć tu również odrobiny czosnku i cebuli. Jeśli chcesz, aby jajecznica była jeszcze bardziej kremowa, możesz dodać do niej 1/4 szklanki mleka lub śmietanki. Możesz też dorzucić na patelnie garść żółtego sera. Gotową jajecznicę odstaw na bok. Pamiętaj, nie musi być ona dobrze ścięta, ponieważ trafi jeszcze do piekarnika, a nie chcesz żeby ostatecznie okazała się zbyt "sucha".

Złożenie zapiekanki

Na blacie kuchennym ułóż następnie formę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Uruchom piekarnik, aby mógł się nagrzać.

Bezpośrednio na papierze do pieczenia ułóż pierwszy arkusz ciasta francuskiego. Następnie ułóż blisko siebie 12 plastrów szynki. Nie zapomnij również o wcześniej przygotowanej jajecznicy i żółtym serze w plastrach.

Obraz

Na przygotowanej konstrukcji ułóż drugi arkusz surowego ciasta francuskiego. Boki złącz przy pomocy dłoni, po czym zrób delikatną falbankę dookoła, dociskając widelec do krawędzi ciasta francuskiego.

Obraz

To jednak nie koniec. Na wierzchu ciasta francuskiego przy pomocy pędzelka kuchennego rozprowadź roztrzepane jajko. Następnie posyp obficie ziołami prowansalskimi oraz sezamem.

Pieczenie i podanie

Tak przygotowaną zapiekankę możesz wstawić do nagrzanego piekarnika.

Urządzenie ma pracować przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Do przygotowania zapiekanki użyj programu "góra-dól".

Obraz

Gotową zapiekankę z ciasta francuskiego z jajecznicą serwuj od razu po wyjęciu z piekarnika. Przed podaniem podziel ją na mniejsze kawałki i udekoruj posiekaną pietruszką. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także