×

Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem i szynką. Przepis na proste i smaczne danie

Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem i szynką to fantastyczny pomysł na obiad. Przygotowanie jej zajmie tylko chwilę, a gorące danie rozgrzeje Cię od środka.

Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem i szynką. Jak zrobić?

Proste, jednogarnkowe dania to coś, czego nie może zabraknąć w naszej kuchni. Po powrocie do domu czasami nie mamy ochoty na długie gotowanie, a każdy ma ochotę na zjedzenie czegoś ciepłego. W takich sytuacjach chętnie sięgamy po zapiekanki. W przypadku tych dań można kombinować, czarować i szaleć z dodatkami. To też świetna okazja na dodanie porcji warzyw do swojej diety.

Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem i szynką to spełnienie kulinarnego marzenia o prostym i smacznym posiłku. Jaki jest przepis na to cudo?

Jakie ziemniaki wybrać do zapiekanki? W Polsce wyróżniamy trzy typy: A, B i C. Różnią się one twardością i ilością skrobi, dzięki czemu można idealnie dobrać ziemniaka do dania. W przypadku zapiekanek sięgnij po ziemniaki typu A.
Ziemniaki należące do tej grupy są zdecydowanie najtwardsze, mają dużo wody i mało skrobi. Dzięki temu świetnie trzymają swoją strukturę i ciężej je rozgotować. Sprawdzą się nie tylko do sałatek, ale też do zup, zapiekanek i do smażenia. Znane odmiany ziemniaków typu A to Belana, Bellinda, Ditta, Denar, Lord Sante Velux, Vineta.

W tym przepisie ziemniaki do zapiekanki z ziemniakami, brokułami, serem i szynką ścieramy na tarce, ale możesz również pokroić je w drobną kostkę lub w plasterki. Sprawdź jednak, czy się upiekły, zanim wyjmiesz zapiekankę z piekarnika.

Zamiast szczypiorku możesz dorzuć posiekaną natkę pietruszki, lub odrobinę drobno pokrojonej cebulki. W Twojej lodówce zostało trochę papryki? Świetnie! Wrzuć ją do zapiekanki- warzyw nigdy dość!

Brokuła nie musisz gotować, upiecze się bez problemu w piekarniku i pozostanie chrupiący i pyszny.
Więcej przepisów znajdziesz na naszym kanale.

Przepis na zapiekankę z ziemniakami, brokułami, serem i szynką krok po korku poniżej.

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 1 godz 15 minut
  • Kuchnia:

Zapiekanka z ziemniakami, brokułami, serem i szynką – składniki:

  • 450 g startych ziemniaków
  • 8 jajek
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 szklanki różyczek brokułu
  • 250 g startego żółtego sera
  • 140 pokrojonej szynki
  • 3/4 szklanki śmietany 18%
  • 1/4 szklanki posiekanego szczypiorku

Przepis na zapiekankę z ziemniakami, brokułami, serem i szynką krok po kroku. Przygotuj ziemniaczaną masę

Ziemniaki zetrzyj na tarce i odciśnij nadmiar wody.

Jeśli wolisz dodać ziemniaki w plasterkach, to lepiej je trochę podgotować. Dzięki temu na pewno nie będą twarde i surowe w środku.

Do miski włóż starte ziemniaki, 4 jajka, mąkę, olej i sól. Dobrze wszystko wymieszaj, a następnie równomiernie rozłóż w okrągłej blaszce do ciasta. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 35 minut.

Po tym czasie wyjmij blaszkę z piekarnika. Na ziemniaki wyłóż równomiernie małe różyczki brokuła, starty ser (może być to gouda lub mozzarella) i pokrojoną w kostkę szynkę.

 

Przygotuj masę jajeczną

Do miski wbij 4 jajka i rozkłóć ze sobą.
Dodaj olej, mąkę i sól i wymieszaj. Tą mieszanką polej zapiekankę. włóż blaszkę do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni C i piecz przez 50 minut.

Do tej mieszanki możesz dodać ulubione przyprawy: dopraw pieprzem, ostrą lub słodką papryką i ziołami.

I gotowe!

Ile czasu potrzeba na przygotowanie zapiekanki z ziemniakami, brokułami, serem i szynką? Po 50 minutach wyjmij obiad z piekarnika i pokrój ją na kawałki.

 

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij