Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkami. Ten przepis to obiadowy hit

Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i jajkami to pyszny przepis na obiad dla całej rodziny. Porcji tej pyszności nikt nie odmówi!

Zapiekanka ziemniaczana – składniki

Jakie ziemniaki wybrać do zapiekanki? W Polsce wyróżniamy trzy typy: A, B i C. Różnią się one twardością i ilością skrobi, dzięki czemu można idealnie dobrać ziemniaka do dania. W przypadku większości zapiekanek sięgnij po ziemniaki typu A. Zrób jednak wyjątek dla tej zapiekanki: ze względu na to, że użyliśmy startych ziemniaków o wiele lepiej sprawdzą się ziemniaki typu B, takie jak do placków. Jest to na przykład Irga, Flaming, Orlik lub Sante

Przepis krok po kroku

Przygotowanie takiej zapiekanki jest naprawdę proste. Dzięki temu, że ziemniaki starliśmy na tarce, to danie nabrało nieco innego kształtu niż tradycyjne zapiekanki.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×