×

Ziemniaczane gratin w słoiku

Ziemniaczane gratin w słoiku to nasz tajny pomysł na pyszny i zarazem oryginalnie podany obiad. Kiedy je przygotowujemy, znika w mgnieniu oka!

Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto w kilku słowach powiedzieć czym tak naprawdę jest ziemniaczane gratin i z jakiej kuchni pochodzi. Otóż jest to ziemniaczana zapiekanka ze śmietanką, serem i szynką. Wywodzi się ona z kuchni francuskiej i na przestrzeni lat stała się popularna na całym świecie.

Jeśli śledzisz nas od dłuższego czasu, doskonale wiesz, że lubimy eksperymentować w naszej kuchni, dlatego też musieliśmy przygotować naszą własną wersję ziemniaczanego gratin. Ziemniaki do tego przepisu przygotowaliśmy w błyskawicznym tempie dzięki Zoodlerowi marki Philips. Co więcej, dzięki temu robotowi kuchennemu uzyskaliśmy oryginalny kształt warzywa. I całe danie prezentuje się fenomenalnie.

Zobacz także: Łopatka z kremowym nadzieniem

  • Czas przygotowania: 20 minut
  • Czas pieczenia: 1 godz
  • Kuchnia: francuska

Składniki

  • 4 ziemniaki
  • 4 plastry szynki gotowanej
  • 250 g tartego sera comte
  • 1 posiekana cebula szalotka
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1,5 łyżeczki soli

Przygotowanie składników

Jak zwykle zaczynamy od przygotowania składników.

W tym celu umyj i obierz ziemniaki. Następnie użyj Zoodlera i przygotuj z nich warzywny makaron. W wyposażeniu urządzenia masz do wyboru 3 różne tarcze, które pomogą Ci stworzyć różne kształty. Z tym urządzeniem gotowanie nigdy nie będzie nudne!

ziemniaczane gratin w słoiku

Przygotuj również ser comte oraz plastry szynki. A skoro już mowa o serze, to musimy dodać, że nie bez powodu użyliśmy do tego przepisu właśnie tego konkretnego produktu. Otóż ser comte jest jednym z najczęściej używanych serów do przygotowania ziemniaczanego gratin we francuskim wydaniu.

Składanie zapiekanki

Składniki mamy już gotowe, czas więc ułożyć poszczególne warstwy naszej zapiekanki.

Na blacie kuchennym ułóż słoik, w którym upieczemy nasze zapiekanki. Na spodzie rozprowadź część warzywnego makaronu. Następnie dodaj sól oraz ser comte. Nie zapomnij również o posiekanej cebuli oraz plastrze szynki. Teraz powtórz cały proces kilka razy. Na koniec zalej całość śmietanką.

ziemniaczane gratin w słoiku

Teraz przykryj słoik folią aluminiową i wstaw do nagrzanego piekarnika.

Pieczenie i podanie

Tak przygotowaną zapiekankę piecz przez godzinę w temperaturze 160 stopni Celsjusza.

I to wszystko! Mega kremowa zapiekanka ziemniaczana jest już gotowa. Gotowe danie możesz udekorować przed podaniem posiekaną pietruszką.

ziemniaczane gratin w słoiku

Oczywiście nie musimy chyba dodawać, że obiad przygotowany w taki sposób, smakuje najlepiej zaraz po wyjęciu z piekarnika. Ślinka cieknie od samego patrzenia!

Więcej pomysłów na pyszne posiłki czeka na naszej stronie www. Znajdziesz tu wiele ciekawych inspiracji, które z pewnością staną się hitem w każdym domu. Nasi bliscy zawsze proszą o dokładkę, kiedy je przygotowujemy.

 

Pyszności

Z miłości do Pyszności <3

Wybrane dla Ciebie

Łosoś w cieście francuskim. Przepis na rybę

Łosoś w cieście francuskim, to sprawdzony przepis na potrawę, która sprawdzi się zarówno jako obiad dla rodziny, jak i gorące danie na niejednej imprezie. Przygotowanie jest bajecznie proste, a efekt po prostu zwala z nóg. Łosoś w cieście francuskim – jak wybrać rybę? Do łososia w cieście francuskim najlepiej wybrać łososia norweskiego, pacyficznego lub dzikiego […]

genialna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Obłędna rolada z ciasta francuskiego z serem, szynką i ogórkiem

Ta mega szybka i prosta w przygotowaniu rolada z ciasta francuskiego stanie się hitem w każdym domu. Jakie dodatki do niej dodać? Jak ją złożyć i piec? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment! Rolada z ciasta francuskiego na słono Ciasto francuskie to genialny produkt, który skrywa w sobie ogromny potencjał. Może stać się zarówno […]

genialna zimowa herbata w 3 odsłonach

Genialna zimowa herbata w 3 odsłonach. Idealne ciepłe napoje dla Babci i Dziadka

W środku zimy pyszna i rozgrzewająca herbata to idealny pomysł na umilenie długich i zimnych wieczorów. Aby nie było nudno, przygotowaliśmy, aż 3 ciekawe propozycje, które z pewnością skradną Twoje serce! Zimowa herbata – jakie dodatki? Mamy połowę stycznia, dlatego na naszej stronie nie mogło zabraknąć przepisów na rozgrzewające napoje. A skoro już o nich […]

błyskawiczne jabłkowe naleśniki z dodatkami

Jabłkowe naleśniki z dodatkami w kilka minut. Pomysł na śniadanie na słodko

Jabłkowe naleśniki, czyli ciasto naleśnikowe z dodatkiem jabłek, które stały się składnikiem ciasta! W takiej formie ich jeszcze nie jadłeś. Jabłkowe naleśniki. Jak zrobić? Przepis na szybkie śniadanie Podstawą naszego śniadania na słodko są jabłkowe naleśniki. Warto więc przygotować je perfekcyjnie. Dzisiaj przygotowaliśmy je w nieco innej odsłonie. Jabłka wylądowały w ich wnętrzu, zblendowane razem […]

zapiekanka ziemniaczana z pulpetami

Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami. Szybki i prosty przepis na udany obiad

Z tym przepisem przygotujesz genialny obiad dla calej rodziny. Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami, bo o niej mowa, to nasze najnowsze kulinarne odkrycie! Zanim jednak przejdziemy do szczegółów przepisu, warto dodać, że na naszej stronie internetowej czeka na Ciebie wiele pomysłów na pyszną zapiekankę w przeróżnej formie. U nas znajdziesz m.in. zapiekanki tostowe, makaronowe, ryżowe i […]

gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Gołąbki z kiełbasą w sosie pomidorowym

Takich gołąbków jeszcze u nas nie było. Nie dość, że świetnie smakują, to jeszcze genialnie się prezentują. Co więcej, z tym przepisem w Twojej kuchni pojawi się świeżość i oryginalność. Gołąbki to jedno z najbardziej popularnych dań w naszym kraju. I nic w tym dziwnego, skoro są mega pyszne i zawsze kojarzą się nam z […]

zamknij