Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce. Pomysł na prosty dodatek

Każda impreza i małe spotkanie towarzyskie nie może obejść się bez małych przekąsek. Idealnie pasują do drinka i zaspokoją mały głód.

Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce – jak zrobić?

Chociaż wiele osób kojarzy ziemniaki z obiadem lub porcją frytek, to z tego niepozornego warzywa można wyczarować naprawdę dużo pyszności.

Pewnego wieczoru dostaliśmy informację, że odwiedzą nas niespodziewani goście. Mimo że lodówka raczej nie pękała w szwach, to z dostępnych produktów udało się nam wyczarować coś pysznego.

To jest właśnie sekretem tej przekąski – większość ma cały czas w swoim domu składniki, z których może wyczarować chrupiące pieczone ziemniaki z chrupiącej panierce z piekarnika.

Przygotowaliśmy je w urządzeniu Ovi Smart marki Philips. Dzięki temu nie są ciężkie i mają mniejszą zawartość tłuszczu. Możesz je jednak przygotować we frytkownicy lub w garnku z gorącym olejem. Po usmażeniu w gorącym oleju odłóż je na chwilę na ręcznik papierowy. Pochłonie on nadmiar tłuszczu.

Goście się spóźniają? Nie ma problemu! Gotowe ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce możesz podgrzać w piekarniku. Wystarczy 5 minut w ok. 200 stopniach Celsjusza.

To też świetny pomysł na przekąskę w duchu zero waste! Do przygotowania tej chrupiącej przekąski możesz wykorzystać ziemniaki, które zostały ci z poprzedniego dnia. Nic się nie zmarnuje, a ty wyczarujesz fantastyczne danie, które oczaruje każdego. Ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce z piekarnika dzięki prostemu przepisowi sprawią, że pokochasz je i ty, i twoi goście.

Gotową przekąskę możesz serwować z ulubionym sosem: czosnkowym, tzatziki, pomidorowym, a nawet z ketchupem. Świetni smakują też jako samodzielna przekąska.

Jak zrobić ziemniaki pieczone w chrupiącej panierce? Krok po kroku pokazujemy prosty przepis poniżej.


Komentarze

Komentarze do tego artykułu zostały wyłączone

Najczęściej czytane dziś

Może Cię zainteresować

×