Jak zrobić placki ziemniaczane – porady i przepisy

pixabay.com
Jak zrobić placki ziemniaczane, aby były perfekcyjne? To pytanie zadaje sobie wiele osób i dzisiaj postaram się na nie odpowiedzieć! Tak, aby to pyszne danie udało się za każdym razem.

Placki ziemniaczane to z pewnością jedno z najbardziej znanych polskich dań. Są doskonałym rozwiązaniem na obiad, jeśli nie macie czasu ani ochoty spędzić w kuchni kilku godzin. Można podawać je na różne sposoby, nawet jako dodatek. O czym przekonacie się już za chwilę!


Podstawy, które należy znać
#1 Rodzaj ziemniaków


Wybór bazy placków ziemniaczanych, czyli ziemniaków, jest kluczową kwestią. Najlepiej wybierać te kategorii B lub C, mączyste (o większej zawartości skrobi). Najczęściej maja one bardziej żółty kolor. Jeśli chcecie robić placki w środku sezonu na młode ziemniaczki, sięgnijcie lepiej po zeszłoroczne. Dzięki temu placki ziemniaczane nie będą się rozsypywały po usmażeniu.
#2 Chrupiące placki ziemniaczane
Jeśli zależy Wam na takim efekcie, dobrze odsączcie ziemniaki po starciu. Dodatkowo zetrzyjcie je na drobnych oczkach tarki.


#3 Marchewka i cukinia
Jeśli zastanawiacie się jak zachęcić domowników do skosztowania placków ziemniaczanych, postawcie na dodatkowy składnik. I tu mam na myśli startą marchewkę lub cukinię. Nie zmieniają one samego sposobu przyrządzania, ale mogą wzbogacić potrawę o walory smakowe i zdrowotne.


#4 Nie tylko patelnia
No właśnie skoro jesteśmy już przy ostatnim etapie przygotowania placków ziemniaczanych, pamiętajcie, że nie zawsze musicie robić je na patelni. Przydatny może okazać się tu również piekarnik.


Przepisy, które warto znać
#1 Placki ziemniaczane z piekarnika


Zaczynamy od propozycji, która w naszych domach stała się prawdziwym hitem! Placki ziemniaczane prosto z piekarnika mają w sobie to „coś”!
#2 Ziemniaczany burger
Wspominałam wcześniej, że placki ziemniaczane mogą stać się również genialnym dodatkiem. I oto najlepszy dowód, który zachwyca nie tylko smakiem, ale i wyglądem!
#3 Placek ziemniaczany z gulaszem wieprzowym
Fantastyczne placuszki możecie połączyć również z gulaszem wieprzowym, który świetnie do nich pasuje. Ślinka cieknie od samego patrzenia!
#4 Placek ziemniaczany w wersji XXL z serem, boczkiem i jajkami
A co powiecie na kombinacje z boczkiem i jajkami. Do tego w mega dużym rozmiarze? W końcu placków ziemniaczanych nigdy za wiele!
#5 Nietypowe placki ziemniaczane w formie roladek
I na koniec oryginalna forma podania placków ziemniaczanych. Bo kto powiedział, że nie można z nimi poszaleć!
Koniecznie dajcie znać, który z przepisów spodobał się Wam najbardziej!
Zobacz także: Jak zrobić szaszłyki na grilla – 8 smakowitych przepisów
Komentarze