InspiracjeZapomniany sprzęt z czasów PRL. Mało kto o nim pamięta, a można w nim przygotować same pyszności

Zapomniany sprzęt z czasów PRL. Mało kto o nim pamięta, a można w nim przygotować same pyszności

Prodiż - Pyszności; Foto Canva.com
Prodiż - Pyszności; Foto Canva.com
Ewa
23.03.2022 10:23, aktualizacja: 26.09.2023 14:33

Co zrobić w prodiżu? Przepisy na dania. Prodiż to zdecydowanie jeden ze skarbów, który wciąż trzyma moja babcia. Ma już wiele lat, a wciąż można przygotować w nim przepyszne posiłki.

Kiedy w kuchni w ruch szedł prodiż, zwiastowało to zawsze coś pysznego. Piekło się w nim ciasta i mięso. Zanim popularne i powszechne stały się piekarniki elektryczne, to właśnie prodiż ułatwiał naszym mamom i babciom pracę.

Mogłoby się wydawać, że prodiż swoje lata świetności ma już za sobą, jednak wciąż czeka w wielu domach na wyciągnięcie z szafy i odświeżenie.  Niektórzy do dziś chętnie po niego sięgają i tworzą pyszności w tym urządzeniu. Co można przygotować w prodiżu? Proste przepisy na obiad i na deser.

Obraz

Przepisy do prodiżu są naprawdę proste. Zrobisz w nim naprawdę wiele pyszności.

#1 Murzynek – przepis z prodiża

Czekoladowe ciasto z prodiża, które uwielbiała cała moja rodzina!

Na wolnym ogniu rozpuść 2 szklanki cukru, 1,5 kostki masła lub margaryny, 3/4 szklanki mleka i 8 łyżeczek kakao. Gotuj 9 minut od zagotowania. Przestudź.

Do wystudzonej masy dodaj 5 żółtek. Stopniowo dodaj 3 szklanki mąki, cały czas miksując masę. Dodaj 5 ubitych białej i wymieszaj.

Prodiż wysmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą, wlej masę i piecz ok. 50 minut (do suchego patyczka).

#2 Drobiowe udka z prodiża

Klasyk nad klasyki. Tutaj już wszystko zależy od Twojej wyobraźni. Możesz dowolnie mieszać ulubione przyprawy.

Oprósz udka solą, pieprzem i słodką papryką i obsmaż na patelni. Na dno prodiża połóż pokrojoną w pióra cebulę, na to podsmażone mięso. Zalej całość 3/4 szklanki wody z 2 łyżkami ketchupu i przecieru pomidorowego.
Piecz przez godzinę. Po tym czasie ostrożnie przewróć mięso na drugą stronę i piecz jeszcze przez 15 minut.

#3 Ciasto ucierane ze śliwkami z prodiża

4 jajka i 1 szklankę cukru utrzyj na puszystą masę. Rozpuść i przestudź 100 g masła, dodaj do utartej masy i wymieszaj. 3 szklanki mąki i 3 łyżeczki proszku do pieczenia przesiej przez sitko i dodaj do masy. Wymieszaj wszystko dokładnie. Dodaj małe opakowanie jogurtu.

Prodiż posmaruj tłuszczem, posyp bułką tartą i wylej ciasto. Włóż w nie pokrojone na ćwiartki śliwki. Piecz przez ok. 40 minut, do suchego patyczka.

Obraz

#4 Gołąbki z prodiża

Zrób je następnym razem w prodiżu, według swojego ulubionego przepisu. Wystarczy, że dno wyłożysz kapustą i będziesz piec przez ok. 40 minut. Pycha!

Obraz

#5 Chleb z prodiża

Prodiż jest świetny do wypieków. I to nie tylko tych słodkich! W prodiżu możesz upiec również chleb.

3 szklanki mąki pszennej (lub mieszanki pszennej i żytniej) wymieszaj z 14g suchych drożdży, szklanką otrębów pszennych, łyżeczką soli, 3 łyżkami wody i 2 łyżeczkami ziół prowansalskich.

Wyrób ciasto, dodając w razie potrzeby mąkę lub wodę. Odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie piecz 2h i 15 minut w prodiżu.

Obraz
Wykorzystasz nasze przepisy do prodiżu? A może masz swoje sprawdzone receptury?
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także