3-kolorowa rolada

Nasza dzisiejsza rolada może pochwalić się, aż 3 pięknymi i ciekawymi kolorami. To jednak nie wszystko. Połączyliśmy ją z serową mieszanką z koperkiem, uzyskując idealną kombinację ❤️



W przygotowaniu ciasta na roladę w 3 kolorach pomógł nam blender próżniowy marki Philips.
Zobacz także: Zupa szparagowa w postaci kremu
Składniki:
PorcjeCiasto
- 6 szt. jajka
- 1/3 szkl. olej roślinny
- 200 g śmietana 18%
- 150 g mąka pszenna
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 100 g świeży szpinak dodany do 1/3 mieszanki
- 1 szt. czerwona papryka dodana do 1/3 mieszanki
- 50 g ser cheddar dodany do 1/3 mieszanki
Nadzienie
- 250 g serek śmietankowy
- 250 g serek ricotta
- 1/3 szkl. świeży koperek posiekny
- 1/2 łyżeczki sól
- 1/3 łyżeczki pieprz


Sposób przygotowania:
- Zacznij od przygotowania bazy na ciasto. W tym celu zblednuj: żółtka, śmietanę, olej roślinny, mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
- Teraz podziel mieszankę na trzy porcje. Do pierwszej dodaj szpinak, do drugiej paprykę, a do 3 ser. Dokładnie zblenduj każdą część.
- Następnie dodaj do każdej mieszanki ubite białka i ostrożnie połącz.
- Na blaszce z papierem do pieczenia zrób kolorowe kleksy. Następnie piecz w piekarniku przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).
- W międzyczasie przygotuj nadzienie, łącząc ze sobą: serek śmietankowy, ricottę, świeży koperek, sól i pieprz.
- Rozprowadź mieszankę na upieczonym i przestudzonym cieście. Zwiń w rulon i wstaw na 2 godziny do lodówki.
- Po tym czasie podziel na mniejsze kawałki i to wszystko! Smacznego 😉
Komentarze