Przepis3-kolorowa rolada

3-kolorowa rolada

3-kolorowa rolada
Pyszności
14.05.2020 17:00, aktualizacja: 16.08.2020 16:38

Nasza dzisiejsza rolada może pochwalić się, aż 3 pięknymi i ciekawymi kolorami. To jednak nie wszystko. Połączyliśmy ją z serową mieszanką z koperkiem, uzyskując idealną kombinację ❤️

W przygotowaniu ciasta na roladę w 3 kolorach pomógł nam blender próżniowy marki Philips.

Składniki:

Nadzienie

  1. 1/3 szkl. świeży koperek posiekny
  2. 1/2 łyżeczki sól
  3. 1/3 łyżeczki pieprz
  4. 250 g serek śmietankowy
  5. 250 g serek ricotta

Ciasto

  1. 6 szt. jajka
  2. 1/3 szkl. olej roślinny
  3. 200 g śmietana 18%
  4. 150 g mąka pszenna
  5. 2 łyżeczki proszek do pieczenia
  6. 100 g świeży szpinak dodany do 1/3 mieszanki
  7. 1 szt. czerwona papryka dodana do 1/3 mieszanki
  8. 50 g ser cheddar dodany do 1/3 mieszanki

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania bazy na ciasto. W tym celu zblednuj: żółtka, śmietanę, olej roślinny, mąkę pszenną i proszek do pieczenia.

Obraz

2. Teraz podziel mieszankę na trzy porcje. Do pierwszej dodaj szpinak, do drugiej paprykę, a do 3 ser. Dokładnie zblenduj każdą część.

Obraz

3. Następnie dodaj do każdej mieszanki ubite białka i ostrożnie połącz.

Obraz

4. Na blaszce z papierem do pieczenia zrób kolorowe kleksy. Następnie piecz w piekarniku przez 15 minut (temp. 200 stopni Celsjusza).

Obraz

5. W międzyczasie przygotuj nadzienie, łącząc ze sobą: serek śmietankowy, ricottę, świeży koperek, sól i pieprz.

Obraz

6. Rozprowadź mieszankę na upieczonym i przestudzonym cieście. Zwiń w rulon i wstaw na 2 godziny do lodówki.

Obraz

7. Po tym czasie podziel na mniejsze kawałki i to wszystko! Smacznego 😉

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także