3 pasty z blendera
3 pasty z blendera stały się hitem w naszych domach. Nasi bliscy nie potrafią się im oprzeć i z Tobą będzie tak samo. Do wyboru masz pastę z pieczonej papryki, korzenną i dyni. Jest z czego wybierać!



Nasze pasty przygotowaliśmy w blenderze próżniowym marki Philips.
Zobacz także: Wigilijna zupa grzybowa w formie kremu
Składniki:
PorcjePasta z dyni
- 1 szt. dynia w postaci puree mała
- 100 ml sok pomarańczowy
- 1/4 szkl. oliwa z oliwek
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka erytrytol
- 1 szt. cebula upieczona
Pasta z pieczonej papryki
- 2-3 szt. papryka pieczona, bez skórki
- 2 ząbki czosnek pieczone
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 1/3 szkl. orzechy włoskie
- 1/3 szkl. krakersy
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 1/2 łyżeczki chili
Pasta korzenna
- 1 szt. marchewka
- 1 szt. pietruszka
- 1 szt. cebula
- 400 ml bulion warzywny
- 1/4 szkl. pestki słonecznika
- 1 łyżeczka kmin rzymski
- 2 szczypty sól z podziałem na pół
- 1 łyżeczka słodka papryka
- kilka szt. ziele angielskie;
- 2 szt. liście laurowe


Sposób przygotowania:
Pasta z pieczonej papryki
- Aby przygotować pierwszą pastę, wystarczy, że połączysz w blenderze: upieczone papryki i czosnek, oliwę z oliwek, krakersy, orzechy włoskie, kmin rzymski oraz chilli. Pastę przełóż do słoiczka.


Pasta korzenna
- Umieść w garnku: bulion warzywny, marchewkę, cebulę, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i sól. Gotuj przez 25-30 minut.
- Następnie przełóż warzywa i wywar do blendera (1/2 szkl.), pestki słonecznika, kmin rzymski, słodką paprykę i sól. I gotowe.


Pasta z dyni
- I na koniec połącz w blenderze: puree z dyni, sok pomarańczowy, upieczoną cebulę, oliwę z oliwek, curry, sól i erytrytol.
- Gotowe pasty serwuj z pieczywem lub krakersami. Smacznego!


Komentarze