3 pomysły na świąteczne ciasteczka

3 pomysły na świąteczne ciasteczka już na Ciebie czekają. Będzie smacznie, kolorowo i oryginalnie. Tego nie możesz przegapić! Ślinka cieknie od samego patrzenia 😍



Nasze ciastka upiekliśmy w Ovi Smart marki Philips.
Zobacz także: Królewskie ciasteczka świąteczne
Składniki:
PorcjePiernikowe gwiazdki
- 400 g mąka tortowa
- 400 g miód płynny
- 2 szt. żółtka
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 2 łyżki przyprawa korzenna do pierników
- 1 szczypta sól
- polewa czekoladowa do dekoracji
- cukier puder do dekoracji
Przekładane ciasteczka
- 200 g masło miękkie
- 200 g cukier
- 80 g mąka kukurydziana
- 400 g mąka tortowa
- 1 szczypta sól
- 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy
- 2 szt. jajka
- cukier puder do dekoracji
- ulubiony dżem do przekładania
Piernikowe ludziki
- 3 szkl. mąka
- 150 g miód płynny
- 1/2 szkl. cukier
- 1 szczypta sól
- 1,5 łyżki masło
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 2 łyżki przyprawa korzenna


Sposób przygotowania:
Piernikowe gwiazdki
- Aby przygotować piernikowe gwiazdki połącz: mąkę tortową, proszek do pieczenia, sól, przyprawę korzenną do piernika, żółtka i miód. Zagnieć na ciasto i wstaw do lodówki na 5 godzin.
- Następnie rozwałkuj ciasto i wytnij z niego ciasteczka. Następnie piecz w Ovi przez 12-15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza).
- Ciastka udekoruj polewą czekoladową lub cukrem pudrem.


Przekładane ciasteczka
- Tym razem połącz w dużej misce masło i cukier. Po chwili dodaj: jajka, ekstrakt waniliowy, sól, mąkę kukurydzianą i tortową.
- Podobnie jak wcześniej zagnieć na ciasto i wstaw do lodówki na 30 minut. Z rozwałkowanego ciasta wytnij koła. Na połowie elementów wytnij dodatkowo małe gwiazdki.
- Następnie piecz w Ovi przez 12-15 minut (temp. 160 stopni Celsjusza). Upieczone i ostudzone ciasteczka przełóż ulubionym dżemem.
- Przed podaniem posyp cukrem pudrem.


Piernikowe ludziki
- I na koniec piernikowe ludziki. Do ich przygotowania będziesz potrzebować: mąki, jajka, przyprawy korzennej, proszku do pieczenia, cukru, masła i miodu płynnego.
- Zagnieć na ciasto i wstaw do lodówki na 2 godziny. Następnie rozwałkuj i wytnij ludziki, po czym upiecz je w Ovi (12-15 minut, temp. 160 stopni Celsjusza).
- Ostudzone ludziki udekoruj według upodobania. Smacznego!


Komentarze