4 sposoby na niezwykłe ciasteczka z ciasta francuskiego. Wyglądają naprawdę wspaniale!

4 sposoby na niezwykłe ciasteczka z ciasta francuskiego. Wyglądają naprawdę wspaniale!

4 sposoby na niezwykłe ciasteczka z ciasta francuskiego. Wyglądają naprawdę wspaniale!
Ala Krauzowicz
11.06.2016 18:26

Ciasto francuskie umożliwia nam wykonywanie wielu dań. Wystarczy odrobina wyobraźni i kreatywności, a przy jego obecności, można stworzyć coś wykwintnego.

W tym artykule pokażę ci 4 niesamowite sposoby na przyrządzenie pysznych ciasteczek z ciasta francuskiego. Każdy z nich wygląda wspaniale, ale osobiście, ciężko wybrać mi, który sposób jest najlepszy...

Dokładna instrukcja znajduje się poniżej.

Obraz

Do każdego rodzaju ciasteczek będziesz potrzebować śmietankowego nadzienia. Oto przepis:

  • 200 g serka śmietankowego
  • 75 g cukru
  • 3 łyżeczki olejku waniliowego

#1

Obraz

Składniki na 9 ciasteczek:

  • 9 truskawek
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 9 łyżek śmietankowego nadzienia

1. Przetnij ciasto francuskie na 9 równych kwadratów.

Obraz

2. Każdy kwadrat zegnij w trójkąt.

Obraz

3. Każdy trójkąt natnij tak, jak na zdjęciu poniżej. Pamiętaj, że cięcia nie mogą się dotykać.

Obraz

4. Rozłóż kwadrat.

Obraz

5. Górną część zagnij w kierunku dolnej części.

Obraz

6. Dolną część natomiast, zagnij w kierunku górnej.

Obraz

7. Na środku każdego kwadraciku umieść po jednej łyżce nadzienia z serka śmietankowego i po jeden truskawce. Umieść ciasteczka na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 17 minut.

Obraz

#2

Obraz

Składniki na 4 ciasteczka:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 20 malin
  • 4 łyżki nadzienia śmietankowego

2. Ponacinaj ciasto francuskie tak, jak na zdjęciu poniżej. Upewnij się, że cięcia się nie stykają.

Obraz

3. Na środku każdego kwadratu z ciasta, umieść po łyżce nadzienia śmietankowego i delikatnie rozsmaruj. Na nadzieniu połóż po 4 maliny.

Obraz

4. Każdy nacięty bok zawiń do środka kwadratu (nad malinami).

Obraz
Obraz

5. Na środku umieść po jednej malinie. Wyłóż ciasteczka na blaszce. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 17 minut.

Obraz

#3

Obraz

Składniki na 4 ciasteczka:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 16 borówek
  • 4 łyżki nadzienia śmietankowego

1. Przetnij ciasto francuskie na 4 równe części.

Obraz

2. Każdy kwadrat ponacinaj tak, jak na zdjęciu poniżej. Pamiętaj, że nacięcia nie mogą stykać się na środku.

Obraz

3. Pozaginaj kawałki ciasta do środka tak, aby powstał wiatraczek.

Obraz
Obraz

4. Na środku każdego wiatraczka umieść po jednej łyżce nadzienia śmietankowego i po czterech borówkach. Umieść ciasteczka na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 17 minut.

Obraz

#4

Obraz

Składniki na 2 ciasteczka:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 2 łyżki nadzienia śmietankowego
  • 4 łyżki pokrojonej drobno czekolady

1. Przetnij ciasto francuskie na 2 szerokie, ale niskie prostokąty.

Obraz

2. Każdy powstały prostokąt ponacinaj tak, jak na zdjęciu poniżej:

Obraz

3. Na środku każdego prostokąta rozsmaruj po jednej łyżce nadzienia śmietankowego oraz równomiernie rozłóż po dwóch łyżkach czekolady.

Obraz

4. Pozaginaj boki ciasta do środka. Rób to naprzemiennie - raz prawa, a raz lewa strona. W ten sposób powstanie warkoczyk z ciasta. Umieść ciasteczka na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez 17 minut.

Obraz

Jeżeli masz ochotę, każdy rodzaj ciasteczek możesz posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Który sposób najbardziej przypadł ci do gustu?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także