4 sposoby na przyrządzenie pysznych domowych lodów. Który z nich wybierasz jako pierwszy?

4 sposoby na przyrządzenie pysznych domowych lodów. Który z nich wybierasz jako pierwszy?

4 sposoby na przyrządzenie pysznych domowych lodów. Który z nich wybierasz jako pierwszy?
Ala Krauzowicz
12.07.2016 13:33

Lody są uwielbiane przez ludzi przede wszystkim podczas letnich i upalnych dni. Nie dość, że są pyszne, to dodatkowo chłodzą nas i orzeźwiają. Osobiście nie wyobrażam sobie bez nich lata!

Istnieje bardzo wiele sposobów podawania lodów. W tym artykule zaprezentuje ci 4, w moim odczuciu, bardzo ciekawe propozycje ich podania. Są znacznie zdrowsze niż lody sklepowe, ponieważ nie zawierają zbędnej chemii. Leć więc po składniki i do dzieła!

Przepis poniżej.

Obraz

#1 sposób

Obraz

Składniki:

  • 400 ml ubitej śmietany 30%
  • 250 g mleka skondensowanego
  • truskawki pokrojone w kostkę
  • polewa toffi (opcjonalnie)
  • ciasteczka (opcjonalnie)

1. Do ubitej śmietany dodaj mleko skondensowane i ponownie ubij.

Obraz

2. Uzyskaną masę przełóż do miski. Dodaj do niej pokrojone truskawki i wymieszaj. (ilość truskawek według uznania)

Obraz

3. Przełóż masę do pojemnika do zamrażania i mroź przez 6-8 godzin. Gotowe lody podawaj samodzielnie lub z polewą toffi i ciasteczkami.

Obraz

#2 sposób

Obraz

Składniki:

  • 400 ml ubitej śmietany 30%
  • 250 g mleka skondensowanego
  • 115 ml soku z marakui
  • 230 g mango pokrojonego w kostkę
  • bita śmietana (opcjonalnie)

1. Do ubitej śmietany dodaj mleko skondensowane i sok z marakui. Ponownie ubij.

Obraz

2. Uzyskaną masę przełóż do miski i dodaj do niej pokrojone mango. Wymieszaj.

Obraz

3. Przełóż masę z miski do pojemnika do zamrażania i mroź przez 6-8 godzin. Gotowe lody podawaj samodzielnie lub z bitą śmietaną.

Obraz

#3 sposób

Obraz

Składniki:

  • 400 ml ubitej śmietany 3o%
  • 250 g mleka skondensowanego
  • 230 ml mleka kokosowego
  • prażone wiórki kokosowe
  • polewa toffi (opcjonalnie)
  • ciasteczka (opcjonalnie)

1. Do ubitej śmietany dodaj mleko skondensowane i mleko kokosowe. Ponownie ubij.

Obraz

2. Uzyskaną masę przełóż do miski i dodaj do niej prażone wiórki kokosowe. (ilość wiórek według twojego własnego uznania) Wymieszaj.

Obraz

3. Przełóż masę do pojemnika do zamrażania i mroź przez 6-8 godzin. Gotowe lody podawaj samodzielnie lub z polewą toffi i ciasteczkami.

Obraz

#4 sposób

Obraz

Składniki:

  • 400 ml ubitej śmietany 30%
  • 250 g mleka skondensowanego
  • 3 łyżki kakao
  • 115 ml sosu toffi
  • ciasteczka (opcjonalnie)
  • polewa toffi do wykończenia (opcjonalnie)

1. Do ubitej śmietany dodaj mleko skondensowane i kakao. Ponownie ubij.

Obraz

2. Uzyskaną masę przełóż do miski i dodaj do niej 115 ml sosu toffi. Wymieszaj.

Obraz

3. Przełóż masę z miski do pojemnika do zamrażania i mroź przez 6-8 godzin. Gotowe lody podawaj samodzielnie lub z ciasteczkami i polewą toffi.

Obraz

Który sposób najbardziej przypadł ci do gustu?

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także