4 zakręcone sałatki i surówki na grilla

W maju rozpoczyna się sezon grillowy, dlatego dziś przychodzimy z pomysłem na 4 zakręcone sałatki i surówki na grilla. Będą idealnie pasować do posiłków z grilla, dzięki czemu przygotujesz dla swoich bliskich prawdziwą ucztę dla podniebienia!
Każdą sałatkę i surówkę przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.
Zobacz także: Pieczony kurczak z zakręconymi ziemniakami
Składniki:
PorcjeSałatka grecka
- 1 szt. sałata lodowa
- 150 g pomidorki koktajlowe
- 200 g ser feta
- 140 g oliwki czarne
- 140 g oliwki zielone
- 1 szt. cebula czerwona
- 1 szt. ogórek
Dressing
- 1/3 szkl. oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnek
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1 łyżka sól
Surówka Waldorf
- 1 szt. seler korzeniowy
- 1 szt. jabłko
- 3/4 szkl. orzechy włoskie
- 1/2 szkl. rodzynki
- 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
Dressing
- 3 łyżki jogurt naturalny
- 2 łyżki majonez
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1 łyżka sól
- 1 łyżeczka pieprz
Surówka Colesław
- 1/2 szt. biała kapusta
- 1-2 szt. marchewka
- 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana
Dressing
- 3 łyżki majonez
- 1 łyżka ocet winny
- 1/2 szt. cytryna sok
- 1 łyżka miód
- 1 łyżka sól
- 3 łyżki jogurt naturalny
- 1 łyżeczka pieprz
Sałatka orientalna
- 2 szt. ogórek szklarniowy
- 1/2 szkl. koperek posiekany
Dressing
- 1/3 szkl. sos sojowy
- 1 łyżeczka cukier trzcinowy
- 1/2 szt. cytryna sok
- 2 łyżki sezam prażony
- 2 cm świeży imbir
- 1/2 szt. cebula szalotka
- 1 szt. papryczka chilli
Sposób przygotowania:
Sałatka grecka
- Zacznij od przygotowania dressingu. W tym celu połącz: oliwę z oliwek, czosnek, sól oraz sok z cytryny.
- Następnie zoodluj ogórka i połącz go z: sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi, fetą i czerwoną cebulą. Na koniec dodaj wcześniej przygotowany dressing.
- Smacznego!
Surówka Waldorf
- Aby przygotować drugi dressing, połącz: majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
- W dużej misce połącz zoodlowane jabłko, selera, dressing, orzechy, rodzynki i natkę pietruszki.
- I gotowe!
Surówka Colesław
- Aby przygotować 3 dressing, połącz: majonez, jogurt naturalny, ocet winny, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz.
- W dużej misce połącz: zoodlowaną marchewkę, białą kapustę, dressing oraz natkę pietruszki.
- Dokładnie wymieszaj i podawaj z grillowanymi posiłkami.
Sałatka orientalna
- I na koniec sałatka w orientalnym stylu. Tym razem do przygotowania dressingu będziesz potrzebować: sos sojowy, sok z cytryny, cukier trzcinowy, prażony sezam, świeży imbir, cebulę szalotkę i papryczki chilii.
- Zoodluj ogórki, po czym połącz je z dressingiem.
- Po prostu palce lizać!
Komentarze