PrzepisGrill4 zakręcone sałatki i surówki na grilla

4 zakręcone sałatki i surówki na grilla

4 zakręcone sałatki i surówki na grilla
Pyszności
17.04.2022 12:00, aktualizacja: 29.04.2022 15:34

W maju rozpoczyna się sezon grillowy, dlatego dziś przychodzimy z pomysłem na 4 zakręcone sałatki i surówki na grilla. Będą idealnie pasować do posiłków z grilla, dzięki czemu przygotujesz dla swoich bliskich prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Każdą sałatkę i surówkę przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki:

Sałatka grecka

  1. 1 szt. sałata lodowa
  2. 150 g pomidorki koktajlowe
  3. 200 g ser feta
  4. 140 g oliwki czarne
  5. 140 g oliwki zielone
  6. 1 szt. cebula czerwona
  7. 1 szt. ogórek

Dressing

  1. 1 łyżka sól
  2. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/2 szt. cytryna sok

Dressing

  1. 3 łyżki jogurt naturalny
  2. 2 łyżki majonez
  3. 1/2 szt. cytryna sok
  4. 1 łyżka sól
  5. 1 łyżeczka pieprz
  6. 3 łyżki majonez
  7. 1 łyżka ocet winny
  8. 1/2 szt. cytryna sok
  9. 1 łyżka miód
  10. 1 łyżka sól
  11. 3 łyżki jogurt naturalny
  12. 1 łyżeczka pieprz
  13. 1/3 szkl. sos sojowy
  14. 1 łyżeczka cukier trzcinowy
  15. 1/2 szt. cytryna sok
  16. 2 łyżki sezam prażony
  17. 2 cm świeży imbir
  18. 1/2 szt. cebula szalotka
  19. 1 szt. papryczka chilli

Surówka Waldorf

  1. 1 szt. seler korzeniowy
  2. 1 szt. jabłko
  3. 3/4 szkl. orzechy włoskie
  4. 1/2 szkl. rodzynki
  5. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana

Surówka Colesław

  1. 1/2 szt. biała kapusta
  2. 1-2 szt. marchewka
  3. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana

Sałatka orientalna

  1. 2 szt. ogórek szklarniowy
  2. 1/2 szkl. koperek posiekany

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania dressingu. W tym celu połącz: oliwę z oliwek, czosnek, sól oraz sok z cytryny.

Obraz

2. Następnie zoodluj ogórka i połącz go z: sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi, fetą i czerwoną cebulą. Na koniec dodaj wcześniej przygotowany dressing.

Obraz

3. Zoodluj ogórki, po czym połącz je z dressingiem.

Obraz

4. Po prostu palce lizać!

Obraz

5. Smacznego!

Obraz

6. Aby przygotować drugi dressing, połącz: majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Obraz

7. W dużej misce połącz zoodlowane jabłko, selera, dressing, orzechy, rodzynki i natkę pietruszki.

Obraz

8. I gotowe!

Obraz

9. Aby przygotować 3 dressing, połącz: majonez, jogurt naturalny, ocet winny, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz.

Obraz

10. W dużej misce połącz: zoodlowaną marchewkę, białą kapustę, dressing oraz natkę pietruszki.

Obraz

11. Dokładnie wymieszaj i podawaj z grillowanymi posiłkami.

Obraz

12. I na koniec sałatka w orientalnym stylu. Tym razem do przygotowania dressingu będziesz potrzebować: sos sojowy, sok z cytryny, cukier trzcinowy, prażony sezam, świeży imbir, cebulę szalotkę i papryczki chilii.

Obraz
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także