Pyszne bezglutenowe babeczki z kalafiorem. Idealne dla osób chcących przemycić warzywa do diety.

Kalafior to jedno z najcenniejszych dla nas warzyw. Zawiera masę witamin oraz składników mineralnych. Oprócz tego jest bogatym źródłem błonnika oraz ma działanie antynowotworowe. Jeżeli chcesz być zdrowy, jedz kalafiora jak najczęściej.
Z kalafiora można zrobić np. spód do pizzy, ale czy słyszałeś kiedyś o babeczkach z dodatkiem kalafiora? Muszę przyznać, że kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, byłam zachwycona! Były naprawdę smaczne, a na dodatek nie zawierały glutenu. Takie babeczki to dobry sposób na zjedzenie kalafiora dla osób, które nie przepadają za smakiem warzyw.
Przepis znajdziesz poniżej.
Składniki:
Porcje- 1 główka kalafior
- 1/2 l woda
- 2 zabki czosnek posiekany
- 4 szt. jajka
- 115 g ser cheddar starty
- 75 g jogurt naturalny
- 1 łyżeczka sól
- 1/2 łyżeczki pieprz
Sposób przygotowania:
- Pokrój kalafiora na różyczki, a następnie wsyp je do miski. Zalej je 1/2 l wody i gotuj na parze przez 12 minut.
- Po 12 minutach przełóż kalafiora do blendera. Dodaj do niego 2 posiekane ząbki czosnku i wszystko razem zmiksuj.
- Zmiksowanego kalafiora przełóż do miski. Dodaj do niego 2 jajka, starty ser cheddar, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- Do osobnej miski wlej białko z 2 jajek i ubij je na sztywną pianę. Ubite białko dodaj do masy kalafiorowej i dobrze wymieszaj. Uzyskaną masę rozłóż do foremek na babeczki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 25 minut.
- Po 25 minutach wyjmij gotowe babeczki.
- Smacznego!
Komentarze