Kategorie Przekąski

Pyszne bezglutenowe babeczki z kalafiorem. Idealne dla osób chcących przemycić warzywa do diety.

Kalafior to jedno z najcenniejszych dla nas warzyw. Zawiera masę witamin oraz składników mineralnych. Oprócz tego jest bogatym źródłem błonnika oraz ma działanie antynowotworowe. Jeżeli chcesz być zdrowy, jedz kalafiora jak najczęściej.

Z kalafiora można zrobić np. spód do pizzy, ale czy słyszałeś kiedyś o babeczkach z dodatkiem kalafiora? Muszę przyznać, że kiedy spróbowałam ich po raz pierwszy, byłam zachwycona! Były naprawdę smaczne, a na dodatek nie zawierały glutenu. Takie babeczki to dobry sposób na zjedzenie kalafiora dla osób, które nie przepadają za smakiem warzyw.

Przepis znajdziesz poniżej.

Pyszne bezglutenowe babeczki z kalafiorem. Idealne dla osób chcących przemycić warzywa do diety.
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszności
Głosów: 0
Ocena: 0
Twoja ocena:
Oceń ten przepis!
Pyszne bezglutenowe babeczki z kalafiorem. Idealne dla osób chcących przemycić warzywa do diety.
Wydruk przepisu

Składniki:

Porcje

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój kalafiora na różyczki, a następnie wsyp je do miski. Zalej je 1/2 l wody i gotuj na parze przez 12 minut.
    Pokrój kalafiora na różyczki, a następnie wsyp je do miski. Zalej je 1/2 l wody i gotuj na parze przez 12 minut.
  2. Po 12 minutach przełóż kalafiora do blendera. Dodaj do niego 2 posiekane ząbki czosnku i wszystko razem zmiksuj.
    Po 12 minutach przełóż kalafiora do blendera. Dodaj do niego 2 posiekane ząbki czosnku i wszystko razem zmiksuj.
  3. Zmiksowanego kalafiora przełóż do miski. Dodaj do niego 2 jajka, starty ser cheddar, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
    Zmiksowanego kalafiora przełóż do miski. Dodaj do niego 2 jajka, starty ser cheddar, jogurt naturalny, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  4. Do osobnej miski wlej białko z 2 jajek i ubij je na sztywną pianę. Ubite białko dodaj do masy kalafiorowej i dobrze wymieszaj. Uzyskaną masę rozłóż do foremek na babeczki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 25 minut.
    Do osobnej miski wlej białko z 2 jajek i ubij je na sztywną pianę. Ubite białko dodaj do masy kalafiorowej i dobrze wymieszaj. Uzyskaną masę rozłóż do foremek na babeczki. Włóż do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C i piecz przez 25 minut.
  5. Po 25 minutach wyjmij gotowe babeczki.
    Po 25 minutach wyjmij gotowe babeczki.
  6. Smacznego!

Babeczki z kalafiorem? Czemu nie! Są naprawdę smaczne, a na dodatek nie zawierają glutenu 🙂

Posted by Pyszności on Monday, June 27, 2016
108494